Ez a recept a chilis bab alapoktól való elkészítését írja le.
Ha már van babkonzerved, kukorica konzerved és darálthús konzerved, akkor nézd meg a 10 perces chils bab receptemet itt! Chilis bab 10 perc alatt
A konzerv darálthúst is tartalmaz, ezért ehhez a recepthez háztartási konzerváló edényre (canner) van szükség.
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.
Chili con carne – chilis bab - konzerv recept
Eszközök
- Pressure canner
Hozzávalók
- 500 g száraz vörösbab
- 500 g kukorica szemezve (fagyasztott vagy friss)
- 1,5 l víz
- 5 tk só
- 3 kg darált marhahús (esetleg sertés)
- 3 fej apróra vágott hagyma
- 2 db chili vagy más fajta paprika apró kockákra vágva (elhagyható)
- 1 tk őrölt fekete bors
- 3-6 ek chili por
- Tabasco szósz (ízlés szerint)
- 2 l paradicsomlé
Elkészítés
- Készítsd elő a babot!
- Mosd meg alaposan, tedd egy nagy edénybe és öntsd fel annyi vízzel, amennyi 2-3 ujjnyival ellepi. Áztasd 8-12 órán át, majd szűrd le és öblítsd le folyó víz alatt. A bab ezalatt visszahidratálódik, kissé megpuhul és megduzzad.
- Tedd a babot egy edénybe és öntsd fel 1,5 liter vízzel. Add hozzá a sót és forrald fel. Csökkentsd a melegítést és főzd a babot 30 percig.
- Egy serpenyőben pirítsd meg a darált marhahúst az apróra vágott hagymával együtt. Add hozzá a paprikát is.
- Egy szűrő segítségével csepegtesd le a felesleges zsiradékot, majd add a zsírmentes húst a babhoz. Add hozzá a fűszereket (sót, borsot, chilit), a kukoricát és öntsd fel a paradicsomlével és ízesítsd a Tabasco szósszal.Ha konzerv kukoricád van, akkor azt inkább majd felbontáskor add a szószhoz.
- Forrald 5 percig a szószt, de ügyelj rá, hogy ne sűrűsödjön be.
- Egy tölcsér segítségével töltsd meg az üvegeket a szósszal. Hagyj 2 centiméternyi szabad fejteret.
Megjegyzés
Tehetsz hozzá friss pertrezselymet, fokhagymát, esetleg fahéjat is. Ha konzerv kukoricát használnál, akkor azt inkább a felbontáskor add hozzá.
Hozzászólások