in ,

Chili con carne – chilis bab – konzerv recept

Biztonságos konzerv recept az USDA útmutatója alapján.

Ez a recept a chilis bab alapoktól való elkészítését írja le.
Ha már van babkonzerved, kukorica konzerved és darálthús konzerved, akkor nézd meg a 10 perces chils bab receptemet itt! Chilis bab 10 perc alatt

A konzerv darálthúst is tartalmaz, ezért ehhez a recepthez háztartási konzerváló edényre (canner) van szükség.
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.

Chili con carne – chilis bab - konzerv recept

Kredits Kriszta
5 csillag 1 szavazat
Módszer húskonzerv, készétel konzerv
Mennyiség 6 720 ml üveg

Eszközök

Hozzávalók  

  • 500 g száraz vörösbab
  • 500 g kukorica szemezve (fagyasztott vagy friss)
  • 1,5 l víz
  • 5 tk
  • 3 kg darált marhahús (esetleg sertés)
  • 3 fej apróra vágott hagyma
  • 2 db chili vagy más fajta paprika apró kockákra vágva (elhagyható)
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 3-6 ek chili por
  • Tabasco szósz (ízlés szerint)
  • 2 l paradicsomlé

Elkészítés 

  • Készítsd elő a babot!
  • Mosd meg alaposan, tedd egy nagy edénybe és öntsd fel annyi vízzel, amennyi 2-3 ujjnyival ellepi. Áztasd 8-12 órán át, majd szűrd le és öblítsd le folyó víz alatt. A bab ezalatt visszahidratálódik, kissé megpuhul és megduzzad.
  • Tedd a babot egy edénybe és öntsd fel 1,5 liter vízzel. Add hozzá a sót és forrald fel. Csökkentsd a melegítést és főzd a babot 30 percig.
  • Egy serpenyőben pirítsd meg a darált marhahúst az apróra vágott hagymával együtt. Add hozzá a paprikát is.
  • Egy szűrő segítségével csepegtesd le a felesleges zsiradékot, majd add a zsírmentes húst a babhoz. Add hozzá a fűszereket (sót, borsot, chilit), a kukoricát és öntsd fel a paradicsomlével és ízesítsd a Tabasco szósszal.
    Ha konzerv kukoricád van, akkor azt inkább majd felbontáskor add a szószhoz.
  • Forrald 5 percig a szószt, de ügyelj rá, hogy ne sűrűsödjön be.
  • Egy tölcsér segítségével töltsd meg az üvegeket a szósszal. Hagyj 2 centiméternyi szabad fejteret.

Innentől a konzerválás szokásos lépéseit követjük

  • eltávolítjuk a buborékokat,
    letöröljük az üvegek száját,
    lezárjuk az üvegeket,
    betesszük az üvegeket a cannerbe,
    lezárjuk,
    szellőztetjük,
    feltesszük a nyomásszabályozót,
    a megadott nyomáson, a megadott ideig konzerváljuk az ételt.

Megjegyzés

Feldolgozási nyomás: 10 psi (0,76 bar)  - 600 m tengerszint feletti magasságig
Feldolgozási idő: 80 perc
Ha magasabban fekvő helyen szeretnél konzerválni, nézd meg a ezen a linken, hogyan változik a szükséges nyomás. A feldolgozási idő mindig változatlan. 
Felbontáskor öntsd a szószt egy edénybe és forrald 10 percig. Majd szükség szerint ízesítsd újra. Előfordulhat, hogy a hőkezelés vagy a hosszú állás során néhány fűszer elveszíti zamatát, ha ilyenkor frissíted az ízeket, olyan lesz az ételed, mintha most főzted volna. 
Tehetsz hozzá friss pertrezselymet, fokhagymát, esetleg fahéjat is.
Ha konzerv kukoricát használnál, akkor azt inkább a felbontáskor add hozzá. 
Kulcsszavak chili con carne, chilis bab konzerv, darálthús konzerv
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

360 Pontok
Upvote Downvote