milánói szósz konzerv recept
in ,

Milánói szósz hússal – konzerv recept

Készíts pillanatok alatt húsos spagettit a saját konzervedből!

Ez egy valódi készétel konzerv. Csak megmelegíted, ráöntöd a főtt tésztára, megszórod egy kis sajttal és már eheted is.
A konzerv darálthúst is tartalmaz, ezért ehhez a recepthez háztartási konzerváló edényre (canner) van szükség.
Ha még nincs ilyened, készíts helyette paradicsomos tésztaszószt, amit dunsztolással is tartósíthatsz. Ilyenkor viszont a húst frissen kell a megpirítanod a tálalás előtt.

milánói szósz konzerv recept1

milánói szósz konzerv recept

Milánói szósz hússal - konzerv recept

Kredits Kriszta
Nincs még értékelés
Összesen 1 hour 10 minutes
Módszer húskonzerv, Nyomás alatti konzerválás

Eszközök

  • Canner Ez a recept biztonságosan kizárólag a háztartási konzerváló edénnyel készíthető el!

Hozzávalók  

  • 1 kg Darálthús (szárnyas kivételével bármilyen hús lehet)
  • 20 dkg Vöröshagyma (kockára vágva (elhagyható))
  • 1 liter Paradicsomlé
  • 1 dl olaj vagy zsír
  • 1 fej fokhagyma vagy fokhagymapor

Fűszerek

  • 2 db babérlevél
  • oregano
  • bazsalikom
  • bors

Elkészítés 

  • Kevés olajon vagy más zsiradékon pirítsuk barnára a darálthúst és a vöröshagymát.
    Darálthús konzerv recept_2
  • Adjuk hozzá a fűszereket és keverjük jól el.
  • Öntsünk hozzá annyi paradicsomlét, amennyi elfedi.
  • Alacsony lángon addig főzzük, amíg kellően sűrű szaftot kapunk. Időnként keverjük meg, nehogy odaégjen.
    milánói szósz konzerv recept
  • Amikor úgy látjuk, hogy elkészült a szósz, egy tölcsér segítségével szedjük tiszta üvegekbe. Hagyjuk üresen a 3 cm-es fejteret.

Innentől a szokásos CANNER-ezési eljárást folytatjuk:

  • Távolítsuk el a buborékokat. Egy műanyag spatulát vagy kést vezessünk körbe az üveg szélénél.
  • Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
    milánói szósz konzerv recept
  • A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
  • Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel, de a nyomáscsökkentő szelepet még ne tegyük rá.
  • Kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
  • Amikor már 10 perce forr a CANNER-ben a víz és a nyomáscsökkentő szelepen távozik a gőz, akkor rátehetjük a nyomáscsökkentőt az edényre. Ezt hívják szellőztetésnek.
  • Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t (10 psi), csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 70 percig tart a hőkezelés. Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben.
  • A 70 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
  • Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt. Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak.
  • Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, címkézzük fel őket és tegyük a kamrapolcra.

Megjegyzés

Az olaszok úgy tartják, hogy akkor lesz a legfinomabb a szósz, ha sokáig fő. Akár 6-8 órán át is főzik. Nekünk azért nem kell eddig rotyogtatnunk, mert a cannerben fő még eleget. 
TIPP:
Konzerv készítéshez mindig jód és adalékmentes sót használjunk.
Az így elkészített konzerv addig marad eltartható, amíg a vákuum tart. Akár sok évig is. De minden esetben javasolt a házilag készített konzerveket 12 hónapon belül elfogyasztani, mert a hosszú állás alatt a konzervünk az élvezeti értékéből jelentősen veszíthet. Megváltozhat a színe, íze, illata, állaga.
Kulcsszavak canner, darálthús konzerv, húskonzerv recept, húsos tésztaszósz, milánói szósz, spagettiszósz hússal
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Ebből a receptből nem csak spagettit, hanem lasagne-t, vagy bármilyen töltött zöldséget, például töltött padlizsánt, cukkinít is készíthetsz. És persze még sok más ételt is.

Ha szeretnéd tudni, hogyan kell okos kuktában 7 perc alatt (tészafőzéssel együtt) milánói spagettit készíteni, katt ide:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

362 Pontok
Upvote Downvote