Hogyan változik a magasság függvényében a konzerválási nyomás
in

Hogyan állítsuk be a nyomást nagyobb tengerszint feletti magasságban

Magasabban fekvő területeken a biztonságos konzerváláshoz szükség lehet a nyomás emelésére. Ismerd meg a szabályokat!

Nyomás alatti konzerválás esetén a cannerben 121 °C hőmérsékletet kell kialakítanunk.

A víz tengerszinten 100 °C-on forr, de minél magasabbra megyünk, annál alacsonyabb lesz a levegő nyomása, így a víz annál alacsonyabb hőmérsékleten forr. (A Himaláján ezért nehéz már egy teát is elkészíteni, mert mielőtt felforrna a víz, elpárolog.)

Ez a konzerválásunk szempontjából azt jelenti, hogy a magasabb területeken, hegyvidéken élők számára a receptekben megadott nyomást meg kell emelni ahhoz, hogy ugyanazt a hőmérsékletet tudják elérni a canner belsejében. A jelenlegi Magyarország területén a Mátrában van 1-2 olyan lakott település, ahol ezt figyelembe kell venni. Mindenhol máshol a recept szerint megadott nyomást kell használni.
Határainkon túl, az Alpokban, vagy az Erdélyi havasokban azonban sok olyan település található, ahol az emberek 600 méter feletti magasságban élnek. Számukra fontos ez a két táblázat.

 

 

Az első táblázat azokra a cannerekre vonatkozik, amelyekhez nem tartozik cserélhető nyomásszabályozó, hanem kizárólag a canner nyomásmérőjére kell támaszkodnunk a nyomás beállításakor. Mivel ez kicsit bizonytalanabb, mint a cserélhetős súlyszelepes megoldás, az ilyen cannereknél a maximális biztonságot szemelőtt tartva az USDA azt javasolja, hogy 600 méter feletti magasságon minden esetben a 15 psi vagyis 1 bar nyomást használjuk.

Fix nyomásszabályozók:
fix súlyszelep presto

A második táblázat azokra a cannerekre vonatkozik, ahol cserélhető a súlyszelep. Ez azt jelenti, hogy a tengerszint feletti magasságunknak megfelelő súlyú nehezéket tudunk a cannerre tenni. 5 – 10 és 15 psi nyomás érhető el ezekkel a súlyokkal. Ha ilyen cannerünk van, akkor csak rá kell tenni a pillanatnyi magasságnak megfelelő súlyt és figyelni a mérőműszert.

Magasság szerint állítható nyomásszabályozó:

3 részes súlyszelep

 

 

Húskonzervek, Zöldségkonzervek – fix nyomásszabályozóval 

Tengerszint feletti magasság (m) PSI BAR
0 600 10 psi 0,76 bar
601 1200 15 psi 1 bar
1201 1800 15 psi 1 bar
1801 2400 15 psi 1 bar

* Jelenleg a Fisher & Wolf cannerhez nem kapható cserélhető nyomásszabályozó. Ezt a készüléket ennek a táblázatnak az alapján kell használni.
Húskonzervek, Zöldségkonzervek – cserélhető nyomásszaval

Tengerszint feletti magasság (m) PSI BAR
0 600 10 psi 0,76 bar
601 1200 12 psi 0,83 bar
1201 1800 13 psi 0,90 bar
1801 2400 14 psi 1 bar

* A Presto és más USA szabvány szerint működő cannerekhez kapható cserélhető nyomásszabályozó. Ha rendelkezel ilyenne, használd ezt a táblázatot. ennek a táblázatnak az alapján kell használni.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

359 Pontok
Upvote Downvote