Nyomás alatti konzerválás esetén a cannerben 121 °C hőmérsékletet kell kialakítanunk.
A víz tengerszinten 100 °C-on forr, de minél magasabbra megyünk, annál alacsonyabb lesz a levegő nyomása, így a víz annál alacsonyabb hőmérsékleten forr. (A Himaláján ezért nehéz már egy teát is elkészíteni, mert mielőtt felforrna a víz, elpárolog.)
Ez a konzerválásunk szempontjából azt jelenti, hogy a magasabb területeken, hegyvidéken élők számára a receptekben megadott nyomást meg kell emelni ahhoz, hogy ugyanazt a hőmérsékletet tudják elérni a canner belsejében. A jelenlegi Magyarország területén a Mátrában van 1-2 olyan lakott település, ahol ezt figyelembe kell venni. Mindenhol máshol a recept szerint megadott nyomást kell használni.
Határainkon túl, az Alpokban, vagy az Erdélyi havasokban azonban sok olyan település található, ahol az emberek 600 méter feletti magasságban élnek. Számukra fontos ez a két táblázat.
Az első táblázat azokra a cannerekre vonatkozik, amelyekhez nem tartozik cserélhető nyomásszabályozó, hanem kizárólag a canner nyomásmérőjére kell támaszkodnunk a nyomás beállításakor. Mivel ez kicsit bizonytalanabb, mint a cserélhetős súlyszelepes megoldás, az ilyen cannereknél a maximális biztonságot szemelőtt tartva az USDA azt javasolja, hogy 600 méter feletti magasságon minden esetben a 15 psi vagyis 1 bar nyomást használjuk.
Fix nyomásszabályozók:
A második táblázat azokra a cannerekre vonatkozik, ahol cserélhető a súlyszelep. Ez azt jelenti, hogy a tengerszint feletti magasságunknak megfelelő súlyú nehezéket tudunk a cannerre tenni. 5 – 10 és 15 psi nyomás érhető el ezekkel a súlyokkal. Ha ilyen cannerünk van, akkor csak rá kell tenni a pillanatnyi magasságnak megfelelő súlyt és figyelni a mérőműszert.
Magasság szerint állítható nyomásszabályozó:
Húskonzervek, Zöldségkonzervek – fix nyomásszabályozóval
Tengerszint feletti magasság (m) | PSI | BAR | |||
0 | – | 600 | 10 psi | 0,76 bar | |
601 | – | 1200 | 15 psi | 1 bar | |
1201 | – | 1800 | 15 psi | 1 bar | |
1801 | – | 2400 | 15 psi | 1 bar |
* Jelenleg a Fisher & Wolf cannerhez nem kapható cserélhető nyomásszabályozó. Ezt a készüléket ennek a táblázatnak az alapján kell használni.
Húskonzervek, Zöldségkonzervek – cserélhető nyomásszaval
Tengerszint feletti magasság (m) | PSI | BAR | |||
0 | – | 600 | 10 psi | 0,76 bar | |
601 | – | 1200 | 12 psi | 0,83 bar | |
1201 | – | 1800 | 13 psi | 0,90 bar | |
1801 | – | 2400 | 14 psi | 1 bar |
* A Presto és más USA szabvány szerint működő cannerekhez kapható cserélhető nyomásszabályozó. Ha rendelkezel ilyenne, használd ezt a táblázatot. ennek a táblázatnak az alapján kell használni.
Hozzászólások