Biztonságos házi konzerv
in , ,

Canner használati útmutató

Hogyan konzerváljunk a háztartási konzerváló edénnyel

Minden receptnél külön említésre kerül a pontos konzerválási folyamat. Most a nyomás alatt történő konzerválás általános lépéseit mutatjuk be.

Ha Instant Pot okoskuktával szeretnél konzerválni, kattints ide

1.Eszközök, üvegek, lapkák, környezet előkészítése, tisztítása.
Minden eszközünk és üvegünk és a befőzés környezete legyen tiszta, frissen mosott. Az üvegeket és a hozzájuk tartozó tetőket nem szükséges csírátlanítani, hiszen a folyamat során az étellel együtt csíramentesek lesznek.

2. Élelmiszerek előkészítése FORRÓ vagy HIDEG eljáráshoz a recept szerint.
Tisztítás, darabolás, forró eljárás esetén előfőzés vagy sütés. Soha ne változtassunk a darabolás módján, méretén, mert ezzel változik a szükséges konzerválási idő, és akár lehetetlenné válhat a biztonságos konzerválás is.

3. Üvegek megtöltése az adott recept szerinti módon.
Ügyeljünk rá, hogy a receptben megjelölt fejteret (üres rész az étel és az üveg teteje között) minden esetben megtartsuk.

4. Végezzük el a buborékmentesítést.
Egy műanyag spatulát vezessünk körbe az üveg szélénél és igyekezzünk minden levegőbuborékot eltávolítani az üvegből.

5. Az üvegek száját tiszta, ecetes papírtörlővel töröljük meg.
Az esetleges zsír vagy ételmaradék megakadályozhatja a vákuum kialakulását.

6. A fedőket szorosan, de nem erőltetve csavarjuk az üvegre.
A feldolgozás végén, a hűlés során az üvegben lévő oxigén távozik az üvegből, aminek a hatására kialakul a vákuum és a lapka tetején lévő gumigyűrű rászorul az üveg szájára. Ha túl erősen tekerjük rá a lapkát, a levegő nem tud távozni, a vákuum nem tud kialakulni és a konzervünk megromlik.

7. Helyezzük a CANNER-be a konzerváló tálcát.

8. Pakoljuk be az üvegeket.

9.Töltsük fel a CANNER-t 3 liter vízzel és 1 dl ecettel.
Ez a mennyiség függetlenül az üvegek számától, mindig állandó! Az ecetre az üvegek vízkövesedésének elkerülése miatt van szükség.

10. Kezdjük el a CANNER melegítését.
Még NE tegyük fel a nyomástartó szelepet!

11. Szellőztessük 10 percig.
Ha a víz már forr, hagyjuk, hogy a szellőzőnyíláson 10 percig akadálytalanul távozzon a gőz az edényből. Ezzel elérjük, hogy az edényből távozzon a levegő is és a helyét a vízgőz vegye át. A vízgőz hőátadó képessége sokkal jobb, mint a levegőé, így az edényen belül mindenhol egyenletes lesz a hőmérséklet.
Ez egy nagyon fontos lépés. Ne felejtkezzünk el róla.

12. Tegyük fel a nyomásszabályozót.

13. A nyomásmérő műszeren látjuk, hogy mikor éri el a CANNER belső nyomása a megfelelő szintet. Innentől számítjuk a feldolgozási időt.

14. Csökkentsük a melegítést.

15. Figyeljük a nyomásmérőt, tartsuk a megfelelő szinten a nyomást.
Ha szükséges, csökkentsük vagy növeljük a hőmérsékletet.

16. A feldolgozási idő lejárta után kapcsoljuk ki a melegítést és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
A nyomásjelző szelep ilyenkor visszaesik a helyére és a fedő könnyedén eltávolítható. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat. Az edényben ilyenkor még nagyon forró a levegő, akár még forrhatnak is a konzervek.
SOHA NE PRÓBÁLJUK SIETTETNI A LEHÜLÉST! Ne feszegessük a tetőt, ne vegyük le a nyomástartót, ne tegyük hidegvízbe a CANNER-t!
Ez az idő is beleszámít a feldolgozási időbe és ha túl hirtelen szűntetjük meg a nyomást, az üvegeink akár fel is robbanhatnak.

17. Vegyük ki az üvegeket.
Az üvegek ilyen kor még forróak, vigyázzunk az égési sérülésekkel. Használjunk edényfogó kesztyűt és speciális üvegkiszedő csipeszt.

18. Az üvegeket a konyhapulton hagyjuk kihűlni. Kihűlés után címkézzük és mehetnek a kamrapolcra.

A házi konzervek évekig megőrizhetik minőségüket szobahőmérsékleten, amíg a vákuum tart az üvegben. Mégis azt javasoljuk, hogy egy éven belül fogyasszuk el őket, mert az élvezeti értékük egy év után romolhat. Színük, állaguk, ízük megváltozhat.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

369 Pontok
Upvote Downvote