Kovászos kenyér egyszerűen
in

Kovászos kenyér egyszerűen

Kénytelen voltam megtanulni a kovászos kenyér sütését, mert a bolti élesztős, adalékoktól hemzsegő kenyértől mindenféle emésztési problémáim lettek. Puffadás, hasfájás, stb.
Jó ideig tartott, mire a sok utánaolvasás, tanácskérés, videó nézegetés és számtalan próbálkozás után ehető kovászos kenyeret sikerült sütnöm. Korábban az élesztős kenyér pikk-pakk szuperül sikerült, és ahhoz hasonló, de kizárólag kovásszal készült kenyeret szerettem volna sütni. A sok kudarc nem vette el a kedvemet, mert minden félresikerült mű után tudtam, hogy legközelebb mit fogok másként csinálni. Mára kialakult a módszerem, a receptem, amivel napról napra elkészítem a 100% kovászos, adalékmentes kenyerünket. Szívesen megosztom veled is, ha nem változtatsz semmit, biztosan neked is sikerülni fog. 🙂

Kovászos kenyér sütés

Reggelre finom friss kovászos kenyér az asztalon:

  1. Előző reggel kiveszek 50 g kovászt az anyakovászból és egy nagyobb fedeles műanyag tálba teszem. Hozzáadok 200 g langyos vizet és 200 g BL 80-as kenyérlisztet. Jól összekeverem és lefedve a konyhapulton hagyom.
    (Mostanában a Nagyi titka vagy a Gyermelyi liszteket használom. Vannak ennél sokkal jobb lisztek is, de számomra macerás a beszerzése, így maradok a kommersz liszteknél, amik a sarki közértben is kaphatók és ugyanolyan jó kenyeret lehet belőlük készíteni).Kovászos kenyér sütése egyszerűen - kovász etetése
  2. Délután kb. 8 órával az etetés után a kovászom már szép buborékos és 2-3 szorosára nőtt. Ekkor a kenyérsütő keverőüstjébe teszek 300 g langyos vizet és 500 g kenyérlisztet. 2-3 perc alatt összekevertetem a géppel és hagyom 30 percig pihenni. (Ez az autolizálás.)kovászos kenyér sütés egyszerűen - autolizálás
  3. Ezután hozzáadom a kovászt és 20 percig dagasztom a géppel.
  4. Kiveszek 50 g -ot a tésztából egy tiszta befőttes üvegbe teszem és lefedve a pulton hagyom. Ez lesz a kovász vekker.
  5. Hozzáadom a 2 teáskanál (kb. 11g) sót. És 10 percig tovább dagasztatom a géppel.
  6. A végére a tészta teljesen összeáll, az üst falától elválik, de lágy, kissé ragadós lesz.
  7. Egy szilikon nyújtólapot bevizezek és erre szedem ki a tésztát. A kezemet is vizezem és a tésztát meghajtogatom. Majd olajjal vékonyan kikent fedeles kelesztőtálba teszem.

    kovászos kenyér készítés egyszerűen - hajtogatás
  8. 30-45 percenként a tálban meghajtogatom, amit 3-4 alkalommal ismételek.

    kovászos kenyér készítés egyszerűen - hajtogatáskovászos kenyér készítés egyszerűen - hajtogatáskovászos kenyér készítés egyszerűen - hajtogatás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután két módon folytathatom.

 

1. Ha még aznap ki akarom sütni:

  • Bekapcsolom a sütőt 240 °C-ra és beleteszem a vaslábast, amiben sütni fogom a kenyeret. 45-60 percig melegítem a sütőt az edénnyel.
  • A tésztát lisztezett konyharuhával bélelt szakajtóba teszem addig, amíg a vekker 2-3 szorosára nem nő. Ha már nem púpos a teteje, megkelt a tészta.
    kovászos kenyér készítés egyszerűen - szakajtós kelesztés
  • Sütőpapírra borítom a tésztát és a tetejét éles késsel vagy pengével bevágom. Lehet kereszt alakban vagy kockásra, esetleg mintákat bele, ahogy tetszik.
    kovászos kenyér készítés egyszerűen - kenyér bevágása
  • A vaslábast kiveszem a sütőből és a tésztát a sütőpapírral együtt óvatosan, de gyorsan a lábasba helyezem. Ráteszem a fedőt és 15 percig lefedve 240 °C-on sütöm. Majd leveszem a fedőt és 35 percig 230°C-on készre sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
    kovászos kenyér készítés egyszerűen

2. másnap reggel akarom kisütni:

A tésztát lisztezett konyharuhával bélelt szakajtóba teszem és a hűtőben pihentetem reggelig. Majd az előző munkamenet szerint megsütöm.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

360 Pontok
Upvote Downvote