Elkészült életem első kovászos fonott kalácsa és olyan jól sikerült, hogy mindenképpen meg kell osztanom veletek.
Elkészítjük az édes kovászunkat.
Ehhez szükségünk lesz:
- 50 g sima fehér lisztből nevelt kovász,
- 75 g tej,
- 150 g liszt (én sütemény lisztet használtam),
- 1 kiskanál méz
Ezeket jól összekeverjük és 6-8 órát pihentetjük. Gyakorlatilag egy édes előtésztát készítünk.
Ezután elkészítjük a tésztát.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (nálam most sütemény liszt)
- 1 mk. só
- 60 g cukor
- 1 vanília rúd kikapart magjai, vagy 1 csomag vaníliás cukor, vagy vanília aroma
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 3 dl 30%-os habtejszín
Én kenyérsütő gépben készítettem a tésztát, így a folyékony hozzávalókat tettem alulra majd rá a többi hozzávalót.
Tészta programot kapcsoltam be. Ez nálam 1,5 óra. Dagaszt és keleszt is a gép. Ugyanígy készíthető robotgéppel, esetleg kézzel dagasztva is.
Az program lejárta után lisztezett szilikonlapra tettem, eléggé ragadt a tészta. Kicsit átforgattam a lisztben, majd az ujjaimmal kicsit ellapogattam a tésztát és egyszer lazán meghajtogattam. (Oldalait középre, majd az alját és a tetejét is középre hajtottam.)
Kelesztőtálba tettem és hagytam amíg duplájára nő. Kb. 4-5 óra volt.
Ezután kiborítottam ismét a lisztezett szilikon lapra és 6 felé vágtam. 6 kis gombócot formáztam nagyon óvatosan, hogy minél kevesebb buborék hagyja el a tésztát.
Majd a kis gombócokból rudakat sodortam. Szintén extra óvatosan.
Közben a sütőt 200°C fokra előmelegítettem.
A rudakat megfontam, a kalácsot sütőpapíros tepsire tettem, a tetejét tojássárgával lekentem és betettem a sütőbe.
200°C fokon sütöttem 10 percig, majd lejjebb vettem a hőmérsékletet és 180°C fokon sütöttem még 40 percig.
Rácson hűtöttem ki.
Hozzászólások