in

Kovászos fonott kalács

kovászos fonott kalács recept

Elkészült életem első kovászos fonott kalácsa és olyan jól sikerült, hogy mindenképpen meg kell osztanom veletek.

Elkészítjük az édes kovászunkat.
Ehhez szükségünk lesz:

  • 50 g sima fehér lisztből nevelt kovász,
  • 75 g tej,
  • 150 g liszt (én sütemény lisztet használtam),
  • 1 kiskanál méz

Ezeket jól összekeverjük és 6-8 órát pihentetjük. Gyakorlatilag egy édes előtésztát készítünk.

Ezután elkészítjük a tésztát.
Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt (nálam most sütemény liszt)
  • 1 mk. só
  • 60 g cukor
  • 1 vanília rúd kikapart magjai, vagy 1 csomag vaníliás cukor, vagy vanília aroma
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dl 30%-os habtejszín

Én kenyérsütő gépben készítettem a tésztát, így a folyékony hozzávalókat tettem alulra majd rá a többi hozzávalót.
Tészta programot kapcsoltam be. Ez nálam 1,5 óra. Dagaszt és keleszt is a gép. Ugyanígy készíthető robotgéppel, esetleg kézzel dagasztva is.

Az program lejárta után lisztezett szilikonlapra tettem, eléggé ragadt a tészta. Kicsit átforgattam a lisztben, majd az ujjaimmal kicsit ellapogattam a tésztát és egyszer lazán meghajtogattam. (Oldalait középre, majd az alját és a tetejét is középre hajtottam.)
Kelesztőtálba tettem és hagytam amíg duplájára nő. Kb. 4-5 óra volt.

Ezután kiborítottam ismét a lisztezett szilikon lapra és 6 felé vágtam. 6 kis gombócot formáztam nagyon óvatosan, hogy minél kevesebb buborék hagyja el a tésztát.
Majd a kis gombócokból rudakat sodortam. Szintén extra óvatosan.
Közben a sütőt 200°C fokra előmelegítettem.

A rudakat megfontam, a kalácsot sütőpapíros tepsire tettem, a tetejét tojássárgával lekentem és betettem a sütőbe.
200°C fokon sütöttem 10 percig, majd lejjebb vettem a hőmérsékletet és 180°C fokon sütöttem még 40 percig.
Rácson hűtöttem ki.

kovászos fonott kalács

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

360 Pontok
Upvote Downvote