cukrozott sűrített tej recept
cukrozott sűrített tej recept
in ,

Sűrített tej konzerv házilag – recept

Cukrozott sűritett tej készítése házilag

Házi sűrített tej konzervA sűrített tej valljuk be, nem a legegészségesebb dolog, viszont nagyon finom. Emellett jó néhány étel fontos hozzávalója is. Sajnos az ára folyamatosan emelkedik és egyre gyakrabban hiánycikk a boltokban. Ennek okáról több feltételezést is hallottam. Például, hogy nem volt igény rá és a gyár beszűntette Magyarországon a gyártását, illetve, hogy a népegészségügyi termékadó miatt már nem éri meg gyártani. Hogy mi az igazság, nem tudom, de nem is fontos, mert otthon is könnyedén el tudjuk készíteni a fantasztikus cukrozott sűrített tejünket méghozzá sokkal olcsóbban is.
Ha a végeredményt konzerváljuk is, akkor pedig a tárolással sem lesz gondunk és bármikor lekaphatjuk a polcról ezt a finom, édes kísértést.

Csupán 3 hozzávalóból elkészíthető a házi cukrozott sűrített tej.

cukrozott sűrített tej recept

Cukrozott sűrített tej házilag - recept

Kredits Kriszta
5 csillag 1 szavazat

Eszközök

  • Canner vagy Instant Pot 8 literes változat

Hozzávalók  

  • 1 liter tej (minél zsírosabb, annál jobb)
  • 150 g cukor (a porcukor gyorsabban olvad)
  • 10 dkg vaj (legalább 82%-os)

Elkészítés 

  • Az összes hozzávalót egy lábosba öntjük. Olyan edényt válasszunk, amiben biztosan nem ég majd le.
  • Folyamatos kevergetés közben forrásig melegítjük a tejet, amelyben közben felolvadt a cukor.
  • A forrástól számítva nagyjából 10-15 percig forraljuk a tejet. Folyamatosan kevergetjük és nagyon vigyázunk, hogy ne égjen le. Akkor van készen, amikor a fakanálon sűrű bevonatot képez a sűrített tej. Ilyenkor még folyósabb, mint szeretnénk, de a hűlés közben még sűrűsödni fog. Ha azt látjuk, hogy a tej színe kezd megváltozni, sötétebb, barnás színe lesz, akkor előbb vegyük le a tűzről. Ha még nagyon hígnak találjuk és a színe is szép fehér, folytassuk a főzést, amíg késznek nem ítéljük.

Megjegyzés

Konzerválási folyamat

Ha szeretnénk későbbre is eltenni a sűrített tejünket, akkor konzerválnunk kell.
Ezt nagyon egyszerűen megteheted a sima tej konzerválási útmutatónk alapján:
Tartóstej készítése házilag
 
Ha nincs Canner-ed, tartósíthatod a házi cukrozott sűrített tejet dunsztolással is. Ebben az esetben semmi esetre se csökkentsd a cukor mennyiségét!
  1. A szépen lezárt üvegeket tedd egy forró vízzel teli, magas lábosba. Az üvegeket 1-2 cm-re lepje el a víz.
  2. Forrald fel újra a vizet és az újraforrástól számítva 25-30 percig gyöngyöző forrás mellett hőkezeld.
 
BÓNUSZ:
Ha tovább hagyod a forrásban lévő vízben a cukrozott sűrített tejet, fantasztikus karamell szósz kapsz! 🙂
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

 

Ha szeretnél egyszerűen folyós, krémes karamell öntetet is készíteni a saját cukrozott sűrített tejedből, akkor nézd meg ezt a receptet!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

363 Pontok
Upvote Downvote