A sűrített tej valljuk be, nem a legegészségesebb dolog, viszont nagyon finom. Emellett jó néhány étel fontos hozzávalója is. Sajnos az ára folyamatosan emelkedik és egyre gyakrabban hiánycikk a boltokban. Ennek okáról több feltételezést is hallottam. Például, hogy nem volt igény rá és a gyár beszűntette Magyarországon a gyártását, illetve, hogy a népegészségügyi termékadó miatt már nem éri meg gyártani. Hogy mi az igazság, nem tudom, de nem is fontos, mert otthon is könnyedén el tudjuk készíteni a fantasztikus cukrozott sűrített tejünket méghozzá sokkal olcsóbban is.
Ha a végeredményt konzerváljuk is, akkor pedig a tárolással sem lesz gondunk és bármikor lekaphatjuk a polcról ezt a finom, édes kísértést.
Csupán 3 hozzávalóból elkészíthető a házi cukrozott sűrített tej.
Cukrozott sűrített tej házilag - recept
Eszközök
- Canner vagy Instant Pot 8 literes változat
Hozzávalók
- 1 liter tej (minél zsírosabb, annál jobb)
- 150 g cukor (a porcukor gyorsabban olvad)
- 10 dkg vaj (legalább 82%-os)
Elkészítés
- Az összes hozzávalót egy lábosba öntjük. Olyan edényt válasszunk, amiben biztosan nem ég majd le.
- Folyamatos kevergetés közben forrásig melegítjük a tejet, amelyben közben felolvadt a cukor.
- A forrástól számítva nagyjából 10-15 percig forraljuk a tejet. Folyamatosan kevergetjük és nagyon vigyázunk, hogy ne égjen le. Akkor van készen, amikor a fakanálon sűrű bevonatot képez a sűrített tej. Ilyenkor még folyósabb, mint szeretnénk, de a hűlés közben még sűrűsödni fog. Ha azt látjuk, hogy a tej színe kezd megváltozni, sötétebb, barnás színe lesz, akkor előbb vegyük le a tűzről. Ha még nagyon hígnak találjuk és a színe is szép fehér, folytassuk a főzést, amíg késznek nem ítéljük.
Megjegyzés
Konzerválási folyamat
Ha szeretnénk későbbre is eltenni a sűrített tejünket, akkor konzerválnunk kell. Ezt nagyon egyszerűen megteheted a sima tej konzerválási útmutatónk alapján: Tartóstej készítése házilag Ha nincs Canner-ed, tartósíthatod a házi cukrozott sűrített tejet dunsztolással is. Ebben az esetben semmi esetre se csökkentsd a cukor mennyiségét!- A szépen lezárt üvegeket tedd egy forró vízzel teli, magas lábosba. Az üvegeket 1-2 cm-re lepje el a víz.
- Forrald fel újra a vizet és az újraforrástól számítva 25-30 percig gyöngyöző forrás mellett hőkezeld.
Ha szeretnél egyszerűen folyós, krémes karamell öntetet is készíteni a saját cukrozott sűrített tejedből, akkor nézd meg ezt a receptet!
Hozzászólások