Tartalomjegyzék
Brokkoli konzerv télire befőzőautomatában
Eszközök
- Befőzőautomata ha nincs, akkor egy nagy lábos vagy a canner is megteszi
- Befőttesüveg 720 ml
- Befőttesüveg tető
Hozzávalók
- brokkoli (minél frissebb, annál jobb)
- ecet (10%-os)
- só (adalékmentes)
Elkészítés
- A brokkolit mosd meg, a száráról vágd le a rózsákat és tedd külön a szárától. majd újra alaposan öblítsd le a brokkoli virágokat és a szárakat is. A szárakat vágd fel kb 2 cm-es karikákra, esetleg 2x2 cm-es kockákra.
- A brokkoli rózsákat és a szárakat külön-külön áztasd 1 órán keresztül enyhén sós vízben (literenként 2 teáskanál só).
- Közben csírátlanítsd a konzerves üvegeket és fedőket. Most nem a cannert használjuk, hanem a befőzőautomatában dunsztolunk!
- Forralj 2-3 liter vizet és a brokkoli rózsákat kis adagokban 4 percig blansírozd benne. Ezután szedd őket jéghideg vízbe. Ugyanezt tedd meg a brokkoli szárával is egy külön edényben.
- Ha lehűltek, szűrőkanállal lazán tedd bele a befőttesüvegekbe. Az üveg tetejénél hagyj 3 cm üres területet.
- Folytasd ezt addig, amíg az összes brokkoli üvegekbe nem került.
- Minden üvegbe tegyél 1 evőkanál 10%-os ecetet és 1 teáskanál sót.
- Ezután hideg vízzel töltsd fel az üvegeket úgy, hogy a brokkolit teljesen ellepje. De ügyelj rá, hogy a 3 cm fejteret továbbra is hagyd üresen.
- Egy spatulával távolítsd el a buborékokat.
- Töröld le az üvegek száját és csavard rájuk a tetőt.
- Helyezd az üvegeket a befőzőautomatába és töltsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi az üvegeket. Ha két sorba teszed az üvegeket, a max. jelig legyen az automatában a víz. A vízkövesedés elkerülése érdekében, tegyél kb. 1 dl ecetet a befőzőautomatába is.
- Állítsd be a befőzőautomatát 100 °C -ra és 45 percre.
- Ha letelt a 45 perc, azonnal vedd ki a konzerveket, mert különben nagyon megpuhul a zöldség.
Megjegyzés
Semmiképpen ne hőkezeld 45 percnél tovább a brokkolit, mert ehetetlenül puha lesz. A só, az ecet, a tiszta befőttesüvegek és a 45 perces forralás kellőképpen biztosítja, hogy a konzerved ne romoljon meg.
Ráadásul felhasználás előtt mindenképpen legalább 10 percig hőkezelni is fogod a brokkolit. Az így elkészített brokkoli konzervből felbontás után 10 perc alatt tökéletes brokkoli krémlevest vagy bármilyen egyéb ételt varázsolhatsz, amihez párolt, főtt brokkolit használnál. Brokkoliból nagyon sok étel elkészíthető, így a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.
Az így elkészített brokkoli konzerv hűtés nélkül több évig is eláll a kamrapolcon. Minden házilag készült konzervet érdemes azonban 1 éven belül elfogyasztani. Meg ugyan nem romlik, de az élvezeti értéke folyamatosan csökkenhet. Változhat a színe, illata, állaga.
Hozzászólások