brokkoli konzerv recept
brokkoli konzerv recept
in

Brokkoli konzerválása üvegben

Brokkoli konzerv készítésének receptje

 

brokkoli konzerv recept

Brokkoli konzerv télire befőzőautomatában

Kredits Kriszta
Felbontás után készíthetsz belőle levest vagy köretként is használhatod.
5 csillag 1 szavazat
Összesen 45 minutes
Módszer Dunsztolás

Eszközök

  • Befőzőautomata ha nincs, akkor egy nagy lábos vagy a canner is megteszi
  • Befőttesüveg 720 ml
  • Befőttesüveg tető

Hozzávalók  

  • brokkoli (minél frissebb, annál jobb)
  • ecet (10%-os)
  • (adalékmentes)

Elkészítés 

  • A brokkolit mosd meg, a száráról vágd le a rózsákat és tedd külön a szárától. majd újra alaposan öblítsd le a brokkoli virágokat és a szárakat is. A szárakat vágd fel kb 2 cm-es karikákra, esetleg 2x2 cm-es kockákra.
  • A brokkoli rózsákat és a szárakat külön-külön áztasd 1 órán keresztül enyhén sós vízben (literenként 2 teáskanál só).
  • Közben csírátlanítsd a konzerves üvegeket és fedőket.
    Most nem a cannert használjuk, hanem a befőzőautomatában dunsztolunk!
  • Forralj 2-3 liter vizet és a brokkoli rózsákat kis adagokban 4 percig blansírozd benne. Ezután szedd őket jéghideg vízbe. Ugyanezt tedd meg a brokkoli szárával is egy külön edényben.
  • Ha lehűltek, szűrőkanállal lazán tedd bele a befőttesüvegekbe. Az üveg tetejénél hagyj 3 cm üres területet.
  • Folytasd ezt addig, amíg az összes brokkoli üvegekbe nem került.
  • Minden üvegbe tegyél 1 evőkanál 10%-os ecetet és 1 teáskanál sót.
  • Ezután hideg vízzel töltsd fel az üvegeket úgy, hogy a brokkolit teljesen ellepje. De ügyelj rá, hogy a 3 cm fejteret továbbra is hagyd üresen.
  • Egy spatulával távolítsd el a buborékokat.
  • Töröld le az üvegek száját és csavard rájuk a tetőt.
  • Helyezd az üvegeket a befőzőautomatába és töltsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi az üvegeket. Ha két sorba teszed az üvegeket, a max. jelig legyen az automatában a víz.
    A vízkövesedés elkerülése érdekében, tegyél kb. 1 dl ecetet a befőzőautomatába is.
  • Állítsd be a befőzőautomatát 100 °C -ra és 45 percre.
  • Ha letelt a 45 perc, azonnal vedd ki a konzerveket, mert különben nagyon megpuhul a zöldség.

Megjegyzés

A brokkoli virágokat és a szárakat külön üvegekbe tedd, mert a szárakat később leginkább krémleveshez, mártásokhoz tudod pürésítve felhasználni. A virágokat nem kell majd turmixolnod, szépen egyben maradnak.
TIPP:
Semmiképpen ne hőkezeld 45 percnél tovább a brokkolit, mert ehetetlenül puha lesz. A só, az ecet, a tiszta befőttesüvegek és a 45 perces forralás kellőképpen biztosítja, hogy a konzerved ne romoljon meg.
Ráadásul felhasználás előtt mindenképpen legalább 10 percig hőkezelni is fogod a brokkolit.
Az így elkészített brokkoli konzervből felbontás után 10 perc alatt tökéletes brokkoli krémlevest vagy bármilyen egyéb ételt varázsolhatsz, amihez párolt, főtt brokkolit használnál. Brokkoliból nagyon sok étel elkészíthető, így a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.
Az így elkészített brokkoli konzerv hűtés nélkül több évig is eláll a kamrapolcon. Minden házilag készült konzervet érdemes azonban 1 éven belül elfogyasztani. Meg ugyan nem romlik, de az élvezeti értéke folyamatosan csökkenhet. Változhat a színe, illata, állaga.
Kulcsszavak brokkoli, brokkoli konzerv, zöldség, zöldségkonzerv
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

362 Pontok
Upvote Downvote