karfiol konzerv befőzőautomatával@0,5x
in

Karfiol konzerválása üvegben befőzőautomatával

Egyszerű, gyors és biztonságos megoldás a karfiol tartósítására fagyasztás nélkül

Október a karfiol szezonja is. Mi nagyon szeretjük akár levesnek, akár rántva, vagy öntött karfiolként, köretként fogyasztani. Éppen ezért évek óta nagy mennyiségben teszek el karfiol konzervet.
Imádom, hogy 10 perc alatt isteni ebédet vagy vacsorát készíthetek belőle. És persze az sem utolsó szempont, hogy az ilyenkor kedvező áron megvásárolt karfiolt akár egész évben fogyaszthatjuk.

A recept közepesen bonyolult, de bárki megbirkózhat vele.
Sajnos az USDA a legújabb ajánlásában már nem tartja biztonságosnak a karfiol konzerválását, így ez nem egy USDA által ajánlott recept.
Mindazonáltal a korábbi ajánlásaik tartalmazzák a karfiol konzerválásának módját, amit én még egy kis savasítással is kiegészítettem így, ha pontosan követed a receptet, biztonságos konzervet fogsz kapni. Persze saját döntésed, hogy ezt elfogadod-e.

Íme a konzerv karfiol recept befőzőautomatában vagy egy nagy edényben hőkezelve, dunsztolva.

karfiol konzerv recept befőzőautomatával@0,5x

Karfiol konzerv télire befőzőautomatában

Kredits Kriszta
Ez a konzerv nem savanyúság. Felbontás után készíthetsz belőle levest, kiránthatod, vagy köretként is használhatod.
Nincs még értékelés
Összesen 45 minutes
Módszer Dunsztolás

Eszközök

  • Befőzőautomata ha nincs, akkor egy nagy lábos vagy a canner is megteszi
  • Befőttesüveg 720 ml
  • Befőttesüveg tető

Hozzávalók  

  • karfiol (minél frissebb, annál jobb)
  • ecet (10%-os)
  • (adalékmentes)

Elkészítés 

  • A karfiolt mosd meg, szedd rózsáira és újra alaposan öblítsd le.
  • A karfiolokat áztasd 1 órán keresztül enyhén sós vízben (literenként 2 teáskanál só)
  • Közben csírátlanítsd a konzerves üvegeket és fedőket.
    Most nem a cannert használjuk, hanem a befőzőautomatában dunsztolunk!
  • Forralj 2-3 liter vizet és a karfiol rózsákat kis adagokban 2-3 percig blansírozd benne. Ezután szedd őket jéghideg vízbe.
  • Ha lehűltek, szűrőkanállal lazán tedd bele a befőttesüvegekbe. Az üveg tetejénél hagyj 2-3 cm üres területet.
  • Folytasd ezt addig, amíg az összes karfiol üvegekbe nem került.
  • Minden üvegbe tegyél 1 evőkanál 10%-os ecetet és 1 teáskanál sót.
  • Ezután hideg vízzel töltsd fel az üvegeket úgy, hogy a karfiolt teljesen ellepje. De ügyelj rá, hogy 2-3 cm fejteret továbbra is hagyd üresen.
  • Egy spatulával távolítsd el a buborékokat.
  • Töröld le az üvegek száját és csavard rájuk a tetőt.
  • Helyezd az üvegeket a befőzőautomatába és töltsd fel vízzel, amennyi ellepi az üvegeket. Ha két sorba teszed az üvegeket, a max. jelig legyen az automatában a víz. A vízkövesedés elkerülése érdekében, tegyél kb. 1 dl ecetet a befőzőautomatába is.
  • Állítsd be a befőzőautomatát 100 °C -ra és 45 percre.
  • Ha letelt a 45 perc, azonnal vedd ki a karfiolt, mert különben nagyon puha lesz.

Megjegyzés

TIPP:
Semmiképpen ne hőkezeld 45 percnél tovább a karfiolt, mert ehetetlenül puha lesz. A só, az ecet, a tiszta befőttesüvegek és a 45 perces forralás kellőképpen biztosítja, hogy a konzerved ne romoljon meg. Ráadásul felhasználás előtt mindenképpen legalább 10 percig hőkezelni is fogod a karfiolt.
Az így elkészített karfiol konzervből felbontás után 10 perc alatt egy tökéletes állagú, ízű karfiol levest, rántottkarfiolt, öntöttkarfiolt, rakottkarfiolt vagy egyéb karfiolos ételeket varázsolhatsz. Karfiolból nagyon sok étel elkészíthető, így a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.
Az így elkészített karfiol konzerv hűtés nélkül több évig is eláll a kamrapolcon. Minden házilag készült konzervet érdemes azonban 1 éven belül elfogyasztani. Meg ugyan nem romlik, de az élvezeti értéke folyamatosan csökkenhet. Változhat a színe, illata, állaga.
Kulcsszavak karfiol, karfiol konzerv, zöldség, zöldségkonzerv
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Ha nincs befőzőautomatád, akkor sem kell lemondanod a házi karfiol konzervről!
Használj helyette egyszerűen egy nagy edényt, amiben állítva elférnek az üvegeid és a víz teljesen el tudja lepni őket. A folyamat és az idő ugyanaz. Forrald a konzerveket 45 percig, majd vedd ki őket a vízből.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

367 Pontok
Upvote Downvote