A brokkolit mosd meg, a száráról vágd le a rózsákat és tedd külön a szárától. majd újra alaposan öblítsd le a brokkoli virágokat és a szárakat is. A szárakat vágd fel kb 2 cm-es karikákra, esetleg 2x2 cm-es kockákra.
A brokkoli rózsákat és a szárakat külön-külön áztasd 1 órán keresztül enyhén sós vízben (literenként 2 teáskanál só).
Közben csírátlanítsd a konzerves üvegeket és fedőket. Most nem a cannert használjuk, hanem a befőzőautomatában dunsztolunk! Forralj 2-3 liter vizet és a brokkoli rózsákat kis adagokban 4 percig blansírozd benne. Ezután szedd őket jéghideg vízbe. Ugyanezt tedd meg a brokkoli szárával is egy külön edényben.
Ha lehűltek, szűrőkanállal lazán tedd bele a befőttesüvegekbe. Az üveg tetejénél hagyj 3 cm üres területet.
Folytasd ezt addig, amíg az összes brokkoli üvegekbe nem került.
Minden üvegbe tegyél 1 evőkanál 10%-os ecetet és 1 teáskanál sót.
Ezután hideg vízzel töltsd fel az üvegeket úgy, hogy a brokkolit teljesen ellepje. De ügyelj rá, hogy a 3 cm fejteret továbbra is hagyd üresen.
Egy spatulával távolítsd el a buborékokat.
Töröld le az üvegek száját és csavard rájuk a tetőt.
Helyezd az üvegeket a befőzőautomatába és töltsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi az üvegeket. Ha két sorba teszed az üvegeket, a max. jelig legyen az automatában a víz. A vízkövesedés elkerülése érdekében, tegyél kb. 1 dl ecetet a befőzőautomatába is. Állítsd be a befőzőautomatát 100 °C -ra és 45 percre.
Ha letelt a 45 perc, azonnal vedd ki a konzerveket, mert különben nagyon megpuhul a zöldség.