Tartalomjegyzék
A hal konzerválása egyszerűbb, mint gondolnád!
Készíts halkonzervet akár a magad által fogott, akár vásárolt halakból. Használhatsz édesvizi vagy akár tengeri halakat is a tonhal kivételével.
Tonhalat is lehet konzerválni, de kissé más az eljárás.
Halkonzerv házilag
Eszközök
- befőttesüvegek
- lapkák
Hozzávalók
- Tetszés szerinti hal ((kivéve tonhal))
- 25 dkg só (jód és adalékmentes)
- 4 dl víz
- friss hal ((nagyobb halakból vegyük ki a csontot))
Elkészítés
- Hogy biztonságos legyen a konzervünk, egyszerre legalább 4 db 720 ml-es üveggel konzerváljunk!
- Pácold be a halat!Egy rozsdamentes acél vagy üveg tálba öntsd a vizet majd oldd fel benne a sót.Vágd a halat olyan hosszú darabokra, hogy az üvegekbe férjen. Helyezd a halszeleteket a sós lébe, és hagyd 1 órán át a hűtőszekrényben állni. Ezután jól csepegtesd le (kb. 10 perc).
- Készítsd elő a háztartási konzerváló edényt (canner). Mosd ki az üvegeket, de ne melegítsd őket fel.
- A halszeleteket a bőrével együtt helyezd az üvegekbe úgy, hogy kb. 3 cm-es fejtér maradjon üresen.
- Egy spatulával vagy késsel távolítsd el a légbuborékokat.
- Ecetes kendővel töröld át az üvegek száját és tedd fel a fedeleket az üvegekre.
- A megtöltött üvegeket helyezd a cannerbe és 10 psi (0,76 bar) nyomáson 1 óra 40 percig konzerváld.
- Ha lejárt a konzerválási idő, vedd le az edényt a tűzhelyről, hagyd kihűlni mielőtt levennéd a fedőt. Hagyd hűlni az üvegeket még 10 percig a cannerben, majd csipesszel óvatosan szedd ki őket a konyhapultra. 24 óra elteltével ellenőrizd, hogy kialakult-e minden üvegben a vákuum.
Megjegyzés
Ha benyomható egy üvegen a lapka, akkor a konzerválás nem sikerült, a vákuum nem alakult ki. Ilyenkor az adott üveget tedd hűtőbe és mielőbb fogyaszd el. A helyesen konzervált hal hűtés nélkül is akár évekig eltartható a kamrapolcon. De, mint minden házilag készült konzervet, a halkonzervet is ajánlott 1 éven belül elfogyasztani.
Hozzászólások