Halkonzerv készítése házilag
Halkonzerv készítése házilag
in

Halkonzerv készítése házilag

A hal konzerválása egyszerűbb, mint gondolnád!

Készíts halkonzervet akár a magad által fogott, akár vásárolt halakból. Használhatsz édesvizi vagy akár tengeri halakat is a tonhal kivételével.
Tonhalat is lehet konzerválni, de kissé más az eljárás.

Halkonzerv készítése házilag

Halkonzerv házilag

Kredits Kriszta
5 csillag 1 szavazat
Összesen 1 hour 40 minutes

Eszközök

Hozzávalók  

  • Tetszés szerinti hal ((kivéve tonhal))
  • 25 dkg (jód és adalékmentes)
  • 4 dl víz
  • friss hal ((nagyobb halakból vegyük ki a csontot))

Elkészítés 

  • Hogy biztonságos legyen a konzervünk, egyszerre legalább 4 db 720 ml-es üveggel konzerváljunk!
  • Pácold be a halat!
    Egy rozsdamentes acél vagy üveg tálba öntsd a vizet majd oldd fel benne a sót.
    Vágd a halat olyan hosszú darabokra, hogy az üvegekbe férjen. 
    Helyezd a halszeleteket a sós lébe, és hagyd 1 órán át a hűtőszekrényben állni. 
    Ezután jól csepegtesd le (kb. 10 perc).
  • Készítsd elő a háztartási konzerváló edényt (canner). 
    Mosd ki az üvegeket, de ne melegítsd őket fel.
  • A halszeleteket a bőrével együtt helyezd az üvegekbe úgy, hogy kb. 3 cm-es fejtér maradjon üresen.
  • Egy spatulával vagy késsel távolítsd el a légbuborékokat.
  • Ecetes kendővel töröld át az üvegek száját és tedd fel a fedeleket az üvegekre.
  • A megtöltött üvegeket helyezd a cannerbe és 10 psi (0,76 bar) nyomáson 1 óra 40 percig konzerváld.
  • Ha lejárt a konzerválási idő, vedd le az edényt a tűzhelyről, hagyd kihűlni mielőtt levennéd a fedőt.
    Hagyd hűlni az üvegeket még 10 percig a cannerben, majd csipesszel óvatosan szedd ki őket a konyhapultra. 24 óra elteltével ellenőrizd, hogy kialakult-e minden üvegben a vákuum.

Megjegyzés

Ha benyomható egy üvegen a lapka, akkor a konzerválás nem sikerült, a vákuum nem alakult ki. Ilyenkor az adott üveget tedd hűtőbe és mielőbb fogyaszd el.
A helyesen konzervált hal hűtés nélkül is akár évekig eltartható a kamrapolcon. De, mint minden házilag készült konzervet, a halkonzervet is ajánlott 1 éven belül elfogyasztani.
Kulcsszavak canner, hal, halkonzerv, konzervgyáros, pressure canner
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

360 Pontok
Upvote Downvote