spenótkonzerv készítése télire
spenótkonzerv készítése télire
in

Spenótkonzerv készítése

Tartósítsunk spenótot befőttesüvegben télire

Ennek a receptnek az alapján bármilyen leveles zöldség konzerválható. Sóska, spenót, mángold, kelkáposzta, stb.

spenót konzerv házilag

Spenótkonzerv készítése

Kredits Kriszta
Nincs még értékelés
Összesen 2 hours 20 minutes

Eszközök

  • Canner Magasnyomású konzerváló edény, háztartási konzerváló edény

Hozzávalók  

  • Spenót (lehet friss vagy fagyasztott)

Elkészítés 

Ha friss spenótból készítjük a konzervet:

  • Mossuk meg a spenótot és szükség szerint távolítsuk el a keményebb szárakat. Tegyük a spenótleveleket forrásban lévő vízbe és forraljuk 3-5 percig, amíg elveszíti az élénk zöld színét.

Ha fagyasztott spenótot használunk:

  • Tegyük a spenótleveleket egy szűrőbe és forró vízzel öblítsük át addig, amíg a levelek szétvállnak.
  • Innentől ugyanaz az eljárás friss és fagyasztott alapanyag estén is.
    Tegyük a leveleket lazán egy tiszta befőttesüvegbe és öntsük fel forrásban lévő vízzel.

Folytassuk a konzerválás általános lépéseivel

  • 1.                 Töltsük fel az üvegeket a forrásban lévő vízzel ügyelve a 3 cm-es fejtér betartására.
    2.                 Távolítsuk el a buborékokat. Egy műanyag spatulát vagy kést vezessünk körbe az üveg szélénél.
    3.                 Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk, és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
    4.                 A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
    5.                 Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel, de a nyomáscsökkentő szelepet még ne tegyük rá.
    6.                 Kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
    7.                 Amikor már 10 perce forr a CANNER-ben a víz és a nyomáscsökkentő szelepen távozik a gőz, akkor rátehetjük a nyomáscsökkentőt az edényre.  Ezt hívják szellőztetésnek.
    8.                 Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 11 psi-t 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt.
    Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 80 percig tart a hőkezelés. Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben.
    9.                 A 80 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyetés várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
    10.             Amikor a biztonsági szelep visszaesett ahelyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható.
    Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt. Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak.
    11.             Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

spenót konzerv házilag

spenótkonzerv recept

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

361 Pontok
Upvote Downvote