Ennek a receptnek az alapján bármilyen leveles zöldség konzerválható. Sóska, spenót, mángold, kelkáposzta, stb.
Tartalomjegyzék
Spenótkonzerv készítése
Eszközök
- Canner Magasnyomású konzerváló edény, háztartási konzerváló edény
Hozzávalók
- Spenót (lehet friss vagy fagyasztott)
Elkészítés
Ha friss spenótból készítjük a konzervet:
- Mossuk meg a spenótot és szükség szerint távolítsuk el a keményebb szárakat. Tegyük a spenótleveleket forrásban lévő vízbe és forraljuk 3-5 percig, amíg elveszíti az élénk zöld színét.
Ha fagyasztott spenótot használunk:
- Tegyük a spenótleveleket egy szűrőbe és forró vízzel öblítsük át addig, amíg a levelek szétvállnak.
- Innentől ugyanaz az eljárás friss és fagyasztott alapanyag estén is. Tegyük a leveleket lazán egy tiszta befőttesüvegbe és öntsük fel forrásban lévő vízzel.
Folytassuk a konzerválás általános lépéseivel
- 1. Töltsük fel az üvegeket a forrásban lévő vízzel ügyelve a 3 cm-es fejtér betartására. 2. Távolítsuk el a buborékokat. Egy műanyag spatulát vagy kést vezessünk körbe az üveg szélénél.3. Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk, és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat. 4. A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.5. Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel, de a nyomáscsökkentő szelepet még ne tegyük rá. 6. Kezdjük el melegíteni a CANNER-t. 7. Amikor már 10 perce forr a CANNER-ben a víz és a nyomáscsökkentő szelepen távozik a gőz, akkor rátehetjük a nyomáscsökkentőt az edényre. Ezt hívják szellőztetésnek.8. Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 11 psi-t 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 80 percig tart a hőkezelés. Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben. 9. A 80 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyetés várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.10. Amikor a biztonsági szelep visszaesett ahelyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt. Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak.11. Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
Hozzászólások