gulyásleves konzerv recept
in ,

Gulyásleves konzerv – üvegben

Képzeld el, hogy a finom, házilag készült gulyásleves konzerved a kamrapolcán csücsül és csak arra vár, hogy levedd és egy zúzós nap vagy hétvége után pillanatok alatt egy csodálatos, meleg vacsora készüljön belőle. Jól hangzik, ugye? Ezzel a recepttel minden készen áll, hogy ezt valóra váltsd.

Tudom, hogy minden családodnak megvan a maga hagyományos gulyásváltozata ezért egy alapreceptet készítettem most. Ezt tetszés szerint testreszabhatod, amikor kinyitod az üveget és felhasználod.
Pirospaprikát nem tettem a recepthez, mert tapasztalatom szerint a fűszerpaprika hajlamos a konzerválás során megkeseredni, megbarnulni. Sokkal finomabb a végeredmény, ha a tálalás előtti forralásnál teszed bele. Lent leírtam azt is, hogyan tálald felbontás után.

Tényleg csak 10 perc a kamrától a tányérig!

gulyásleves konzerv recept

Gulyásleves konzerv - recept

Kredits Kriszta
Nincs még értékelés
Összesen 1 hour 20 minutes
Módszer húskonzerv, Nyomás alatti konzerválás

Hozzávalók  

  • Marhahús (kockára vágva)
  • Burgonya (kockára vágva)
  • Sárgarépa (kockára vágva)
  • Fehérrépa (kockára vágva)
  • Zeller (kockára vágva)
  • Hagyma (felaprítva)
  • Fokhagyma
  • Paradicsom (Paprika ( 1-1 db) – elhagyható)
  • Fűszerek (só, bors, köménymag, majoránna)

Elkészítés 

  • A húst a szokásos méretűre daraboljuk fel (én 2-3 cm-es kockákra vágom).
  • Az aprított hagymával együtt kevés olajon pirítsuk barnára.
  • Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot és paprikát, vagy 1-2 evőkanál lecsót. Pár percig főzzük, amíg a zöldségek összeesnek.
  • Ezután adjuk hozzá a fűszereket és a fokhagymát.
  • A húst osszuk el egyformán az üvegekben.
  • A megpucolt, felkockázott burgonyát 2 percig blansírozzuk forrásban lévő vízben. Majd a hús tetejére rétegezve osszuk el őket az üvegekben.
  • A megpucolt, feldarabolt zöldségeket szintén blansírozzuk. (A darabolás nagyságától függően 2-5 percig forraljuk.) Majd a burgonyára rétegezzük.
  • Az edényben maradt szaftot öntsük fel 0,5 – 1 liter vízzel és forraljuk fel, majd osszuk el egyenletesen az üvegek között.
  • Ha a szaft nem lenne elegendő, forrásban lévő vízzel pótoljuk és feltöltjük a 2-3 cm-es üres fejteret megtartva.

Innentől a szokásos CANNER-ezési eljárást folytatjuk:

  • Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
  • A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
  • Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel, de a nyomáscsökkentő szelepet még ne tegyük rá.
    Kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
  • Amikor már 10 perce forr a CANNER-ben a víz és a nyomáscsökkentő szelepen távozik a gőz, akkor rátehetjük a nyomáscsökkentőt az edényre. Ezt hívják szellőztetésnek.
  • Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 80 percig tart a hőkezelés. 1 literes üveget 90 percig konzerváljunk. 1 literesnél nagyobb üveget ne használjunk.
  • Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben.
  • A 80 (90) perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
  • Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
  • Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak.
  • Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.

Megjegyzés

Felbontáskor egy nagyobb lábosba, - amiben majd átforraljuk az egész levest - egy kisebb mennyiségű levet töltsünk át és 2 teáskanál pirospaprikát keverjünk el benne. Ezután töltsük rá a maradék levest, a húst és a zöldségeket. 
Forraljuk fel és tegyük bele a csipetkét. 
A levest addig forraljuk, amíg a csipetke megfő, de minimum 10 percig.
Kóstoljuk meg és végezzük el az utóízesítést, ha szükséges. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még vizet.
Kulcsszavak gulyáskonzerv, gulyásleves, gulyásleves konzerv, leveskonzerv
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

360 Pontok
Upvote Downvote