Bár én nem vagyok oda a cékláért, a családom szereti, ezért megtanultam befőzni ezt a gyökérzöldséget is. A savanyúságon kívül sokféleképpen felhasználható. Kínálhatjuk körtetként sültek mellé, készíthetün belőle céklapürét, céklafőzeléket és felhasználható turmixokhoz is.
Nézzük, hogyan készül a mindenmentes céklakonzerv!
Tartalomjegyzék
Cékla konzerv ecet nélkül
Eszközök
- Pressure canner háztartási konzerváló edény, canner
- Befőttesüveg
- Befőttesüveg tető
Hozzávalók
- Cékla
Elkészítés
- Vágd le a cékla szárát a gumó felett 3-4 centivel. Alaposan mosd meg a céklát és tedd egy nagyobb tálba, aminek van fedele és be tudod tenni a mikróba.
- A céklákkal teli tálba önts 1-2 dl vizet. (a céklák mennyiségétől függően)Fedd le az edényt és tedd 20 percre a legmagasabb fokozatra a mikróba.
- Közben egy kisebb edényben forralj vizet. Ezzel töltjük majd fel a konzerveket.
- A CANNER-be tölts 3 liter vizet és 1 dl ecetet, hogy elkerüld az üvegek vízkövesedését. A CANNER aljába helyezd el a rácsot és tedd rá az üres befőttesüvegeket melegedni.
- 20 perc után ellenőrizd, hogy megfőtt-e a cékla. Ha kellően puha, könnyedén egyben lehúzhatod a héját, nem kell a pucolással bajlódnod. Ha még nem elég puha a cékla, tedd vissza néhány percre.
- Vedd ki az üvegeket a CANNER-ből és tedd egy tálcára vagy konyharuhára.
- A puha cékláról húzd le a héját és tedd őket az előkészített üvegekbe. Amit lehet hagy egyben, így kevesebb színt veszít a feldolgozás során. Csak azokat vágd fel, amik nem férnek el az üvegben. A töltés során ügyelj, hogy 2-3 cm fejteret hagy üresen.
- Ha megteltek az üvegeid, töltsd fel őket a forrásban lévő vízzel.
- Töröld le az üvegek száját és csavard rájuk a tetőt.
- Helyezd vissza az üvegeket a CANNER-be. Tedd fel a tetőt a nyomáscsökkentő nélkül és várd meg míg a víz felforr és 10 percig folyamatosan forró gőz áramlik a szellőzőnyílásból.
- 10 perc után helyezd fel a nyomáscsökkentőt és várd meg, amíg a nyomásmérő 10 psi értéket mutat. A nyomáscsökkentő pedig szépen ring. Ekkor állítsd be az időzítést 35 percre és ügyelj, hogy a 35 perc alatt végig megmaradjon a szükséges 10 psi nyomás.
- Ha letelt a 35 perc, lekapcsolhatod a melegítést. Várd meg, míg lehűl a CANNER és vedd ki a céklakonzerveket a CANNER-ből.
Hozzászólások