Natúr cékla konzerv recept
Natúr cékla konzerv recept
in

Cékla konzerválása ecet nélkül – recept

Nem csak savanyúságként tartósíthatod a céklát

Bár én nem vagyok oda a cékláért, a családom szereti, ezért megtanultam befőzni ezt a gyökérzöldséget is. A savanyúságon kívül sokféleképpen felhasználható. Kínálhatjuk körtetként sültek mellé, készíthetün belőle céklapürét, céklafőzeléket és felhasználható turmixokhoz is.

Nézzük, hogyan készül a mindenmentes céklakonzerv!

Natúr cékla konzerv recept

Cékla konzerv ecet nélkül

Kredits Kriszta
Nincs még értékelés
Előészítési idő 5 minutes
Főzési idő 20 minutes
Konzerválási idő 35 minutes
Összesen 1 hour

Eszközök

  • Pressure canner háztartási konzerváló edény, canner
  • Befőttesüveg
  • Befőttesüveg tető

Hozzávalók  

  • Cékla

Elkészítés 

  • Vágd le a cékla szárát a gumó felett 3-4 centivel. Alaposan mosd meg a céklát és tedd egy nagyobb tálba, aminek van fedele és be tudod tenni a mikróba.
  • A céklákkal teli tálba önts 1-2 dl vizet. (a céklák mennyiségétől függően)
    Fedd le az edényt és tedd 20 percre a legmagasabb fokozatra a mikróba.
  • Közben egy kisebb edényben forralj vizet. Ezzel töltjük majd fel a konzerveket.
  • A CANNER-be tölts 3 liter vizet és 1 dl ecetet, hogy elkerüld az üvegek vízkövesedését. A CANNER aljába helyezd el a rácsot és tedd rá az üres befőttesüvegeket melegedni.
  • 20 perc után ellenőrizd, hogy megfőtt-e a cékla. Ha kellően puha, könnyedén egyben lehúzhatod a héját, nem kell a pucolással bajlódnod. Ha még nem elég puha a cékla, tedd vissza néhány percre.
  • Vedd ki az üvegeket a CANNER-ből és tedd egy tálcára vagy konyharuhára.
  • A puha cékláról húzd le a héját és tedd őket az előkészített üvegekbe. Amit lehet hagy egyben, így kevesebb színt veszít a feldolgozás során. Csak azokat vágd fel, amik nem férnek el az üvegben. A töltés során ügyelj, hogy 2-3 cm fejteret hagy üresen.
  • Ha megteltek az üvegeid, töltsd fel őket a forrásban lévő vízzel.
  • Töröld le az üvegek száját és csavard rájuk a tetőt.
  • Helyezd vissza az üvegeket a CANNER-be. Tedd fel a tetőt a nyomáscsökkentő nélkül és várd meg míg a víz felforr és 10 percig folyamatosan forró gőz áramlik a szellőzőnyílásból.
  • 10 perc után helyezd fel a nyomáscsökkentőt és várd meg, amíg a nyomásmérő 10 psi értéket mutat. A nyomáscsökkentő pedig szépen ring.
    Ekkor állítsd be az időzítést 35 percre és ügyelj, hogy a 35 perc alatt végig megmaradjon a szükséges 10 psi nyomás.
  • Ha letelt a 35 perc, lekapcsolhatod a melegítést. Várd meg, míg lehűl a CANNER és vedd ki a céklakonzerveket a CANNER-ből.

Megjegyzés

Az így elkészített céklakonzerv hűtés nélkül több évig is eláll a kamrapolcon. Minden házilag készült konzervet érdemes azonban 1 éven belül elfogyasztani. Meg ugyan nem romlik, de az élvezeti értéke folyamatosan csökkenhet. Változhat a színe, illata, állaga.
Kulcsszavak cékla, zöldség, zöldségkonzerv
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

359 Pontok
Upvote Downvote