in

Burgonya konzerv – recept

Óburgonya konzerválása üvegben

Burgonya konzerv recept
Burgonya konzerv recept

Sokan nem tudják, hogy nem csak az újburgonyát, hanem az óburgonyát is el lehet tenni befőttesüvegben. A régi burgonyának nagyobb a keményítő tartalma, ezért az eljárás picit változik. Jobban oda kell figyelni, mert könnyebben megromlik.

A burgonya konzervünk kiváló alapanyag bármilyen ételhez, amihez főtt krumplira van szükségünk, de meglepő módon szuper sültkrumplit is készíthetünk belőle.

Burgonya konzerv recept

Burgonya konzerv - recept

Kredits Kriszta
Az úgynevezett óburgonya, vagyis a már nem újburgonyának számító krumpli keményítő tartalma jóval magasabb, mint az újkrumplié. Ezért az óburgonya csak nyomás alatt, canner-ben konzerválható biztonságosan.
5 csillag 1 szavazat

Eszközök

Hozzávalók  

  • Burgonya
  • (nincs szerepe a konzerválásban, csak a jobb íz miatt használjuk, de akár el is hagyható.)

Elkészítés 

  • A burgonyákat alaposan megmossuk és megpucoljuk.
  • A hámozott burgonyákat aszkorbinsavas vagy citromsavas hideg vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. (1liter vízhez 1 ek aszkorbinsavat vagy citromsavat tegyünk.)
  • Aprítsuk a burgonyákat ízlés szerint kockára vagy szeletbe (ha aprók akár egyben is maradhatnak).
  • Öntsük le az áztatóvizet és tiszta vízben tegyük fel főni a krumpkikat.
  • Főzzük 2 percig, ha ha apróra vágtuk és 10 percig, ha egyben maradtak a gumók.
  • Ezután tegyük tiszta üvegekbe a burgonyát. Hagyjunk kb. 1 cm-es fejteret és töltsük fel az üvegeket tiszta vízzel. (Nem szükséges fertőtleníteni az üvegeket, mert a konzerválás során úgyis alaposan hőkezelve lesznek.)
  • Mindegyik üvegbe tegyünk 1 kiskanál tiszta sót.
  • Töröljük meg az üvegek száját és zárjuk le a fedőkkel.
  • Helyezzük az üvegeket magasnyomású befőző edénybe (konzervgyáros / pressure canner), vagy olyan kuktába, amelyről biztosan tudjuk, hogy legalább 10 lbs nyomáson működik. (Az Instant Pot elektromos kukta ilyen. A tűzhelyen használható kukták 90%-a nem tudja ezt a nyomást folyamatosan tartani.)
  • Töltsük fel a cannert 3 liter vízzel és tegyünk bele 1 dl ecetet is a vízkövesedés megakadályozására. Indítsuk el a melegítést úgy, hogy a nyomásszabályozó szelep nincs lezárva, a gőz szabadon eltávozhat az edényből.
  • Amikor a víz forrni kezd, a gőz távozik a nyitott szelepen. Hagyjuk így a kuktát 10 percig "szellőzni".
  • 10 perc után zárjuk el a szelepet és ha a nyomás elérte a 10 lbs-t (Konzervgyároson látható a nyomásmérőn), állítsuk be a főzési időt 35 percre, ha felaprítottuk a krumplit, vagy 40 percre, ha egészben maradtak. Az Instant Pot-ot használók pontosan nem tudják, hogy mikor éri el az edényben lévő nyomás a 10 lbs-t, így ők pontosan nem tudják beállítani a hőkezelés idejét. Számukra javaslom, hogy 5-10 perccel hosszabb hőkezelési időt állítsanak be.
  • Ha lejárt az idő hagyjuk magától lehűlni az edényt és amikor a fedél magától nyitható, vegyük ki az üvegeket. Kihűlés után mehetnek a kamrapolcra és 12 hónapig biztosan biztonsággal fogyaszthatók.

Megjegyzés

Bármilyen étel elkészülhet a konzerv krumpliból, amihez főtt burgonyára van szükség.
 
Az idő múlásával az üvegek alján lerakódik a keményítő és akár az egész üvegben lévő víz is kocsonyás, fehéres valamivé állhat össze, ami kicsit ijesztő. Eleinte azt hiszi az ember, hogy megromlottak a konzervek. Aggodalomra azonban semmi ok, ez természetes folyamat. Felhasználás előtt szűrő segítségével mossuk le a keményítőt a krumplikról.
A jó burgonyakonzervnek felbontás után kellemes főttburgonya illata van. A romlott burgonyakonzerv borzalmas szagot áraszt. Azonnal meg fogjuk ismerni. Ilyenkor ki kell dobni az üveget. (Illetve csak a tartalmát.)
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

362 Pontok
Upvote Downvote