Sokan nem tudják, hogy nem csak az újburgonyát, hanem az óburgonyát is el lehet tenni befőttesüvegben. A régi burgonyának nagyobb a keményítő tartalma, ezért az eljárás picit változik. Jobban oda kell figyelni, mert könnyebben megromlik.
A burgonya konzervünk kiváló alapanyag bármilyen ételhez, amihez főtt krumplira van szükségünk, de meglepő módon szuper sültkrumplit is készíthetünk belőle.
Burgonya konzerv - recept
Eszközök
Hozzávalók
- Burgonya
- só (nincs szerepe a konzerválásban, csak a jobb íz miatt használjuk, de akár el is hagyható.)
Elkészítés
- A burgonyákat alaposan megmossuk és megpucoljuk.
- A hámozott burgonyákat aszkorbinsavas vagy citromsavas hideg vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. (1liter vízhez 1 ek aszkorbinsavat vagy citromsavat tegyünk.)
- Aprítsuk a burgonyákat ízlés szerint kockára vagy szeletbe (ha aprók akár egyben is maradhatnak).
- Öntsük le az áztatóvizet és tiszta vízben tegyük fel főni a krumpkikat.
- Főzzük 2 percig, ha ha apróra vágtuk és 10 percig, ha egyben maradtak a gumók.
- Ezután tegyük tiszta üvegekbe a burgonyát. Hagyjunk kb. 1 cm-es fejteret és töltsük fel az üvegeket tiszta vízzel. (Nem szükséges fertőtleníteni az üvegeket, mert a konzerválás során úgyis alaposan hőkezelve lesznek.)
- Mindegyik üvegbe tegyünk 1 kiskanál tiszta sót.
- Töröljük meg az üvegek száját és zárjuk le a fedőkkel.
- Helyezzük az üvegeket magasnyomású befőző edénybe (konzervgyáros / pressure canner), vagy olyan kuktába, amelyről biztosan tudjuk, hogy legalább 10 lbs nyomáson működik. (Az Instant Pot elektromos kukta ilyen. A tűzhelyen használható kukták 90%-a nem tudja ezt a nyomást folyamatosan tartani.)
- Töltsük fel a cannert 3 liter vízzel és tegyünk bele 1 dl ecetet is a vízkövesedés megakadályozására. Indítsuk el a melegítést úgy, hogy a nyomásszabályozó szelep nincs lezárva, a gőz szabadon eltávozhat az edényből.
- Amikor a víz forrni kezd, a gőz távozik a nyitott szelepen. Hagyjuk így a kuktát 10 percig "szellőzni".
- 10 perc után zárjuk el a szelepet és ha a nyomás elérte a 10 lbs-t (Konzervgyároson látható a nyomásmérőn), állítsuk be a főzési időt 35 percre, ha felaprítottuk a krumplit, vagy 40 percre, ha egészben maradtak. Az Instant Pot-ot használók pontosan nem tudják, hogy mikor éri el az edényben lévő nyomás a 10 lbs-t, így ők pontosan nem tudják beállítani a hőkezelés idejét. Számukra javaslom, hogy 5-10 perccel hosszabb hőkezelési időt állítsanak be.
- Ha lejárt az idő hagyjuk magától lehűlni az edényt és amikor a fedél magától nyitható, vegyük ki az üvegeket. Kihűlés után mehetnek a kamrapolcra és 12 hónapig biztosan biztonsággal fogyaszthatók.
Hozzászólások