November közepe van és ma végre lett egy kis időm, hogy leszüreteljem a néhány tőke othello szőlő termését. Meglepően sokat termett annak ellenére, hogy a maximum gondoskodás, amiben részesítettük, a tavaszi metszés volt. A szőlőszemek még most is gyönyörű kemények, egészségesek voltak. Igazából úgy érzem, mostanra érett meg igazán. Karakteres íze mellett rendkívül édes, zamatos volt. Nem is volt kérdés, hogy sok finomságot készítek belőle.
Készült szőlőzselé, szőlőszörp és szőlőbefőtt is.
Tartalomjegyzék
Szőlőzselé otellő szőlőből
Eszközök
- dunsztolás
- Lassú prés
Hozzávalók
- 5 kg Szőlő (otelló)
- 2 tasak 2:1 befőzőcukor
- 0,5 kg cukor
- 2 mk citromsav
Elkészítés
- Szemezd le a szőlőt és alaposan mosd meg. Csak az egészséges, szép szemeket használd és óvatosan válaszd le a szárról, ne nyomódjon össze.
- Tedd a szemeket a lassú présbe és préseld ki a szőlőlevet.
- Öntsd a gyümölcslevet egy vastagfalú lábosba és add hozzá a befőző cukrot. Keverd jól el és forrald fel.
- Ha elkezdett forrni a keverék, add hozzá a cukrot és a citromsavat is. Az újraforrástól számítva 5 percig forrald. Közben szedd le a tetején képződött habot.
- Töltsd alaposan kifertőtlenített, és lecsepegtetett üvegekbe, azonnal zárd le tiszta fedővel és tedd száraz dunsztba. Amint kihűltek, címkézd fel őket és mehetnek is a kamra polcra.
Hozzászólások