Konzerválj töltött káposztát és tárold hűtés nélkül a kamrapolcon!
Nézd tényleg csak pár egyszerű lépésből áll.
- Készítsd el a szokásos módon a töltött káposztát, de tejfölt és rántást ne tegyél bele. (itt megnézheted, én hogyan csinálom)
- Tedd tiszta, 720 ml-es üvegekbe a tölteléket. Tegyél rá apró káposztát és a levével öntsd fel, 1 ujjnyi fejtér maradjon. Ha kilóg a káposzta a léből, sajnos megbarnul. Nem romlik meg, csak esztétikailag nem lesz szép.
- Az üvegek száját a szokásos módon ecetes törlőpapírral töröld át. Ez leviszi a zsírt is az üvegről, ami megakadályozná a vákuum kialakulását.
- Tedd rá a fedőket az üvegre és szorosan, de nem erőltetve csavard rá.
- A Házi Konzervgyárosba tegyél legalább 3 l vizet és 1 dl ecetet (ez megakadályozza, az üvegek vízkövesedését.)
- Tedd az üvegeket a Házi Konzervgyárosba. Ha két sorban teszed az üvegeket, mindenképpen tegyél rácsot, tálcát a két sor közé, soha ne egymásra tedd az üvegeket.
- Vedd le a nyomásszabályozót.
- Melegítsd a Konzervgyárost addig, amíg a nyomásszabályozó szelepen 10 percig folyamatosan gőz nem távozik az edényből. (Ez kiviszi az edényből a bent rekedt felesleges levegőt és megtölti az edényt gőzzel. Ez szükséges ahhoz, hogy a Konzervgyáros belső nyomása és a kialakult hőmérséklet megfelelő legyen.)
- 10 perc szellőzés után tedd fel a nyomásszabályozót és várd meg, amíg a nyomásmérő eléri a 11-es értéket.
- Tartsd ezen az értéken 60 percig, majd vedd le a Konzervgyárost a tűzhelyről.
- Hagyd hűlni addig, amíg a nyomásmérő mutatója a 0-ra nem áll.
- Ezután vedd le a nyomásszabályozót és szellőztesd, hűtsd az edényt még kb. 10 percig.
- Most már leveheted a Konzervgyáros fedelét, de vigyázz, még ilyenkor is nagyon forró gőz csaphat ki!
- Egy konzervfogóval vedd ki az üvegeket egy konyharuhára és hagyd őket a konyhapulton teljesen kihűlni. Ezután címkézd fel őket (dátum, megnevezés) és tedd a kamra polcra.
- 1 évig biztosan eláll.
- Fogyasztás előtt a levét sűrítsd frissen készített rántással, tedd bele a tölteléket is és főzd össze őket kb. 5 perc alatt.
Tálald tejföllel és friss kenyérrel.
Megjegyzés:
- Ha Házi Konzervgyárost használunk, az üvegeket elég csak tisztára mosni, nem szükséges fertőtleníteni. Az eljárás az élelmiszerrel együtt fertőtleníti az üveget is.
- Az otthoni konzervek stabilan elállnak akár évekig is, de az élvezeti értékük folyamatosan csökken. Javasolt ezért minden házilag készült konzervet 1 éven belül elfogyasztani.
- Minden házilag készült konzervet fogyasztás előtt fel kell forralni és legalább 3-5 percig forrásban tartani. Ha bármilyen elváltozást tapasztalunk a konzervben, dobjuk ki!
Hozzászólások