Azt hiszem, az erőlevesről elég ha keveset írok, hiszen mindenki ismeri, szereti és a neve elmond mindent. A vasárnapi húsleves szinte minden családban kötelező és gyakran kelnek az asszonyok már hajnalban, ha azt szeretnék, hogy egy finom marhahúslevessel örvendeztessék meg a családot. Na ez mostantól lehet másként is. Sőt, nem kell a vasárnapokra várni, ha erőlevesre fáj a fogunk.
Én speciel bármikor meg tudom enni és gyakran eszem is. Néha csak magában egy bögréből kortyolgatom, néha tojássárgát teszek a tűzforró levesbe és van, amikor rendesen megadom a módját és finom zöldséggel (akár húsleves zöldségkonzervvel), tésztával tálalom.
Nézzük, hogyan készül a házi erőleveskonzerv!
Ehhez a konzervhez szükségünk lesz a Házi Konzervgyárosra. A készételek mindig alacsony savtartalmú élelmiszerek, így kizárólag a Házi Konzervgyárosban konzerválhatóak biztonságosan. A kukta nem megfelelő erre a célra. Katt ide, ha erről többet olvasnál.
- Készítsük el az erőlevest a szokásos módon. (Katt ide az én receptemért.)
- Az előzőleg alaposan elmosott (nem kell fertőtleníteni, forralni, stb.) és lecsepegtetett üvegekbe apró lyukú szűrőn keresztül beletöltjük a forró, még lobogó levest.
- Az üvegek száját ecetes törlőkendővel alaposan letöröljük. Különben az esetlegesen az üvegen maradt zsírcseppek megakadályoznák a vákuum kialakulását.
- Új, tiszta, száraz fedőkkel lezárjuk az üvegeket. Nem kell nagyon erősen megszorítani a fedőket, mert ez esetlegesen szintén megakadályozza a vákuum kialakulását. Tehát szorosan, de nem túlerőltetve legyenek a tetők az üvegen.
- A Házi Konzervgyárost a tűzhelyre tesszük, elhelyezzük benne az alsó tálcát, erre szépen egymás mellé sorakoztatjuk az üvegeket. Ne legyenek túl szorosan és mindegyik stabilan álljon. A mozgatásnál ne döntsük meg az üvegeket, vigyázzunk, hogy ne folyhasson leves a fedő és az üveg szája közé.
Egy sorba 7 db 740 ml-es üveg fér el. Ha két sorba szeretnénk tenni az üvegeket, azokat soha ne közvetlenül egymásra tegyük, hanem használjunk egy másik tálcát, vagy rácsot a két üvegsor között. - Töltsük fel a Konzervgyárost 3 liter forró vízzel és ne felejtsünk el 1 dl ecetet is tenni a vízbe, hogy megakadályozzuk a vízkő kicsapódását az üvegeken.
- Zárjuk le a Konzervgyárost. Kapcsoljuk be maximumra a melegítést.
- A nyomáskiegyenlítő szelepet még ne tegyük fel. Melegítsük addig a Konzervgyárost, amíg a kiegyenlítő szelep nyílásán folyamatosan távozni kezd a gőz. 10 perc folyamatos gőzölés után tehetjük fel a szelepet a helyére. Ezt hívjuk szellőztetésnek. (Katt ide, ha érdekel, miért kell ezt megtennünk.)
- Látjuk a mutatón, hogy mostantól elkezd nőni a nyomás a Konzervgyáros belsejében. Amikor eléri a 11-es értéket a mutató, elértük a szükséges nyomást és a szükséges hőmérsékletet. Innentől számítva 25 percig kell a Konzervgyáros belső nyomását ezen az értéken tartanunk.
Hogy ne nőjön tovább a nyomás, először vegyük kissé lejjebb a melegítést és időnként nézzünk rá a mutatóra. Az én tűzhelyemen a maximum 14-es. Ezen melegítem eleinte. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, általában 7-re csökkentem a melegítést. - A 25 perc letelte után lekapcsoljuk a tűzhelyet és félrehúzzuk a Konzervgyárost. Megvárjuk, amíg annyira lehűl, hogy a biztonsági szelep visszaesik, ekkor – de csak ekkor! – levesszük a nyomáscsökkentőt a tetőről és így hűtjük a Konzervgyárost. 10 perc után levehetjük az edény tetejét és óvatosan kivehetjük a konzerveket.
Vigyázzunk, hogy ne döntsük meg, és soha ne fordítsuk fejre az üvegeket. Az üvegekben ilyenkor még nincs vákuum, az élelmiszer a fedő és az üveg szája közé kerülhet, ami megakadályozza a vákuum kialakulását. - Tegyük az üvegeket szellősen a konyhapultra és hagyjuk kihűlni őket. Az üvegek nagyon forrók lehetnek, az étel még forrhat bennük, legyünk nagyon óvatosak. Amikor kihűltek, címkézzük fel (mit tartalmaz és mikor készült).
- Az így tartósított húsleves akár évekig is eltartható a kamrapolcon 10-20 °C között, de egy év után a minősége csökken, ezért javasolt a házi konzerveket egy éven belül elfogyasztani.
Magasabb hőmérsékleten, mondjuk egy átlagos szobahőmérsékletlen is biztosan eltarthatók 1 évig.
Szia! Szeretném megkérdezni, hogy a te géped nyomásmérője mit mutat? PSI-t vagy bart? Az enyém bart és nem találom rajta a 11-es értéket. Valamelyik receptednél leítod, hogy a 10 PSI az 0,76 bar. Úgyhogy konzerválás előtt matekozok, hogy mennyi az annyi. Vagy rosszul csinálom? Válaszodat előre is köszönöm! Kati 🙂
Szia!
Bocsánat a késői válaszért. Most vettem csak észre a kérdésed.
Ha bar-t mutat a nyomásmérőd, akkor fixen használhatod a 0,76 bart. Bármilyen konzervhez.