erőleves konzerv házilag
in

Házi erőleves konzerv

Azt hiszem, az erőlevesről elég ha keveset írok, hiszen mindenki ismeri, szereti és a neve elmond mindent. A vasárnapi húsleves szinte minden családban kötelező és gyakran kelnek az asszonyok már hajnalban, ha azt szeretnék, hogy egy finom marhahúslevessel örvendeztessék meg a családot. Na ez mostantól lehet másként is. Sőt, nem kell a vasárnapokra várni, ha erőlevesre fáj a fogunk.

Én speciel bármikor meg tudom enni és gyakran eszem is. Néha csak magában egy bögréből kortyolgatom, néha tojássárgát teszek a tűzforró levesbe és van, amikor rendesen megadom a módját és finom zöldséggel (akár húsleves zöldségkonzervvel), tésztával tálalom.

Nézzük, hogyan készül a házi erőleveskonzerv!

Ehhez a konzervhez szükségünk lesz a Házi Konzervgyárosra. A készételek mindig alacsony savtartalmú élelmiszerek, így kizárólag a Házi Konzervgyárosban konzerválhatóak biztonságosan. A kukta nem megfelelő erre a célra. Katt ide, ha erről többet olvasnál.

 

  1. Készítsük el az erőlevest a szokásos módon. (Katt ide az én receptemért.)
  2. Az előzőleg alaposan elmosott (nem kell fertőtleníteni, forralni, stb.) és lecsepegtetett üvegekbe apró lyukú szűrőn keresztül beletöltjük a forró, még lobogó levest.
  3. Erőleves üvegbenAz üvegek száját ecetes törlőkendővel alaposan letöröljük. Különben az esetlegesen az üvegen maradt zsírcseppek megakadályoznák a vákuum kialakulását.
  4. Új, tiszta, száraz fedőkkel lezárjuk az üvegeket. Nem kell nagyon erősen megszorítani a fedőket, mert ez esetlegesen szintén megakadályozza a vákuum kialakulását. Tehát szorosan, de nem túlerőltetve legyenek a tetők az üvegen.
  5. A Házi Konzervgyárost a tűzhelyre tesszük, elhelyezzük benne az alsó tálcát, erre szépen egymás mellé sorakoztatjuk az üvegeket. Ne legyenek túl szorosan és mindegyik stabilan álljon. A mozgatásnál ne döntsük meg az üvegeket, vigyázzunk, hogy ne folyhasson leves a fedő és az üveg szája közé.
    Egy sorba 7 db 740 ml-es üveg fér el. Ha két sorba szeretnénk tenni az üvegeket, azokat soha ne közvetlenül egymásra tegyük, hanem használjunk egy másik tálcát, vagy rácsot a két üvegsor között.
  6. Töltsük fel a Konzervgyárost 3 liter forró vízzel és ne felejtsünk el 1 dl ecetet is tenni a vízbe, hogy megakadályozzuk a vízkő kicsapódását az üvegeken.
  7. Zárjuk le a Konzervgyárost. Kapcsoljuk be maximumra a melegítést.
  8. A nyomáskiegyenlítő szelepet még ne tegyük fel. Melegítsük addig a Konzervgyárost, amíg a kiegyenlítő szelep nyílásán folyamatosan távozni kezd a gőz. 10 perc folyamatos gőzölés után tehetjük fel a szelepet a helyére. Ezt hívjuk szellőztetésnek. (Katt ide, ha érdekel, miért kell ezt megtennünk.)
  9. otthoni konzervgyárosLátjuk a mutatón, hogy mostantól elkezd nőni a nyomás a Konzervgyáros belsejében. Amikor eléri a 11-es értéket a mutató, elértük a szükséges nyomást és a szükséges hőmérsékletet. Innentől számítva 25 percig kell a Konzervgyáros belső nyomását ezen az értéken tartanunk.
    Hogy ne nőjön tovább a nyomás, először vegyük kissé lejjebb a melegítést és időnként nézzünk rá a mutatóra. Az én tűzhelyemen a maximum 14-es. Ezen melegítem eleinte. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, általában 7-re csökkentem a melegítést.
  10. A 25 perc letelte után lekapcsoljuk a tűzhelyet és félrehúzzuk a Konzervgyárost. Megvárjuk, amíg annyira lehűl, hogy a biztonsági szelep visszaesik, ekkor – de csak ekkor! – levesszük a nyomáscsökkentőt a tetőről és így hűtjük a Konzervgyárost. 10 perc után levehetjük az edény tetejét és óvatosan kivehetjük a konzerveket.
    Vigyázzunk, hogy ne döntsük meg, és soha ne fordítsuk fejre az üvegeket. Az üvegekben ilyenkor még nincs vákuum, az élelmiszer a fedő és az üveg szája közé kerülhet, ami megakadályozza a vákuum kialakulását.
  11. Tegyük az üvegeket szellősen a konyhapultra és hagyjuk kihűlni őket. Az üvegek nagyon forrók lehetnek, az étel még forrhat bennük, legyünk nagyon óvatosak. Amikor kihűltek, címkézzük fel (mit tartalmaz és mikor készült).
  12. Az így tartósított húsleves akár évekig is eltartható a kamrapolcon 10-20 °C között, de egy év után a minősége csökken, ezért javasolt a házi konzerveket egy éven belül elfogyasztani.
    Magasabb hőmérsékleten, mondjuk egy átlagos szobahőmérsékletlen is biztosan eltarthatók 1 évig.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

361 Pontok
Upvote Downvote