Csirkemell konzerv recept
Csirkemell konzerv recept
in

Csirkemell konzervben tartósítva

Házi csirkemell konzerv hidegeljárással

Ehhez a recepthez kizárólag a nyomásmérővel ellátott magasnyomású befőzőedény (konzervgyáros) használható.

A hús házi konzerválása rendkívül egyszerű, de a recept előírásait feltétlenül be kell tartanunk, hogy biztonságos is legyen.

 

Amire szükségünk van:

  • csirkemell
  • 720 ml-es befőttesüveg
  • Új lapka

 

A házi csirkemell konzerv elkészítésének menete:

Ez az alap natúr csirkemell receptje, ezt később bármire fel lehet használni. Ha valaki szeretné fűszerezheti a csirkemellkockákat ízlés szerint, de ez csökkenti a későbbi felhasználhatóságát.

  1. Mossuk meg a csirkemellet, vágjuk le a zsírt és egyéb nem oda illő dolgokat.
  2. Daraboljuk fel 2-3 cm-es kockákra.
  3. Töltsük meg LAZÁN a tiszta befőttesüvegeket a csirkemell kockákkal. Hagyjunk az üveg tetejénél kb. 1,5 – 2 cm-es üres részt.
    (Nem szükséges előre fertőtleníteni, elég csak alaposan kimosni az üvegeket és fedőket.)
  4. Töltsük fel az üvegeket félig hideg vízzel, vagy húslevessel.
    (A hús még elég sok vizet fog kiengedni magából, így várhatóan az összes hús a folyadék alatt lesz. Ha mégsem lepné el teljesen a folyadék a húst, akkor sem kell megijedni, nem lesz semmi baja, nem fog megromlani, de a tárolás során esetleg megsötétedhet, kicsit kiszáradhat az a rész, amelyet nem fed a folyadék.)
  5. Egy műanyag kést vezessünk körbe a hús és az üveg fala között, hogy az esetleges levegőbuborékokat eltávolítsuk.
    (Ezek a levegőbuborékok megakadályozzák, hogy az üvegben mindenhol egyenletesen 121 celsius fokra melegedjen a hőmérséklet, ezáltal lehetőséget biztosítanak az esetlegesen ott lévő baktériumspóráknak a túlélésre, majd a szaporodásra.)
  6. Töröljük le az üvegek peremét ecetes papírtörlővel.
    (Ezzel megakadályozzuk, hogy zsír vagy egyéb szennyeződés kerüljön az öveg és a lapka közé, ami megakadályozná az üveg lezáródását.)
  7. Helyezzük a rácsot a konzervgyáros aljába, tegyük rá az üvegeket. Ha két sorban tesszük bele az üvegeket feltétlenül tegyük a sorok közé még egy rácsot.
  8. Töltsük fel a jelig HIDEG vízzel az edényt, tegyük rá a tetejét és kapcsoljuk be a tűzhelyet.
  9. A nyomáscsökkentő nélkül melegítsük az edényt addíg, amíg a víz fel nem forr.
  10. A nyomásszabályozó szelepen keresztül 10 percig hagyjuk a gőzt eltávozni.
    (Ez eltávolítja az edényben lévő levegőt és csak a telített vízgőz marad bent. Erre szintén az edény egyeletes felmelegítéséhez van szükségünk.)
  11. 10 perc után tegyük fel a nyomásszabályozót a helyére.
  12. Ha a nyomásmérő mutatója elérte a 10 psi-t, lejebb vehetjük a hőmérsékletet, de ezt a nyomást folyamatosan tartsuk fent 70 percig.
  13. 70 perc után levesszük a tűzről az edényt. Megvárjuk, míg a nyomás megszűnik a tartályban és kinyitható lesz a fedél.
  14. Kivesszük az üvegeket és szellősen konyharuhára tesszük míg teljesen ki nem hűltek.
  15. A kihűlt üvegekben kialakult a vákuum, a tetők „beszívődtak” és az üvegek a kamrapolcra kerülhetnek.

 

Az így tartósított húskonzervek hűtés nélkül is évekig eltarthatók.
Javasolt azonban egy éven belül elfogyasztani őket, mert az élvezeti értékékük folyamatosan romolhat. (Változhat az állaguk, színűk, esetleg az ízük is.)
Ha nem alakult ki a vákuum, tegyük a kihűlt üveget hűtőbe és pár napon belül fogyasszuk el.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

363 Pontok
Upvote Downvote