macandcheese instant pot recept
in ,

Mac and Cheese – Amerikai sajtos tészta IP-ben

Főzz krémes, szószos, nagyon sajtos tésztát 10 perc alatt

Imádom ezt a receptet, iszonyú gyorsan készen van, és nagyon finom. A legfinnyássabb gyerekem is bármikor megeszi. Megbolondítható akár gombaszeletekkel, akár egy kis csirke hússal, vagy bármilyen zöldséggel, amit szerettek. Nálunk a natúr és a csirkés a menő.
Persze minden IP receptet imádok, mert annyira egyszerűek. Csak beállíom a kis kuktám és szól, ha készen van az ebéd vagy a vacsora. 😍

Tehát nézzük, hogyan készítsünk maximum 10 perc alatt kiadós, finom, krémes, szószos amerikai sajtos tésztát!

Az eredeti recepten annyit szoktam változtatni, hogy vaj és tej helyett 2 dl tejszínt teszek a főtt tésztához.
A tészta főzési ideje a tészta fajtájától függ. Eredetileg 4 percet írt a recept, de nekem 7 percre kellett módosítanom, mert nem főtt meg eléggé a tészta. Ezt érdemes kitapasztalni.

Amerikai sajtostészta Instant Pot-ban - recept

Mac and Cheese Instant Pot recept

Kredits Kriszta
Nincs még értékelés
Mennyiség 4

Eszközök

Hozzávalók  

  • 450 gramm könyök tészta (lehet más formájú is, de az az autentikus)
  • 1 liter csirkehúsleves (helyettesíthető vízzel)
  • 2 teáskanál mustármag egészben (elhagyható)
  • teáskanál
  • 1 teáskanál fokhagymapor (vagy egy fél gerezd fokhagyma apróravágva)
  • teáskanál bors

A főzés után ezeket adjuk a tésztához

  • 2 evőkanál vaj
  • 350 gramm reszelt sajt (lehetőleg vegyesen (trappista, mozzarella, cheddar))
  • 120 ml tej (minél zsírosabb, annál jobb)
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés 

  • Azokat a hozzávalókat, amiket csak a főzés végén adunk a tésztához, kivesszük a hűtőből, hogy felmelegedjenek és ne hűtsék le a tésztát, amikor hozzákeverjük.
  • Az Instant Pot belső edényébe tesszük a tésztát, a csirkehúslevest és a fűszereket. Alaposan összekeverjük és a kukta fedelét lezárjuk. A képen az látszik, hogy kb. mennyire kell ellepnie a tésztát a folyadéknak.
    Instant Pot Mac and cheese - recept
  • Állítsuk be az Instant Pot-ot Pressure Cooking funkcióra. High nyomásra és 7 percre, majd indítsuk el.
  • Ha lejárt az idő, azonnal engedjük ki a gőzt és vegyük le a fedelet. Keverjük át a tésztát, ami a folyadékot már beszívta. Az edényt hagyjuk a kuktában. A képen látszik, hogy milyen a tészta, amikor megfőtt.
    Instant Pot Mac and cheese - recept 2
  • Adjuk hozzá a többi hozzávalót és alaposan keverjük át.
    2 evőkanál vaj, 350 gramm reszelt sajt, 120 ml tej
  • Frissen tálaljuk, a tányérokon szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel.
Kipróbáltad már ezt a receptet? Mondd el, hogy tetszett!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a recept?

364 Pontok
Upvote Downvote