Vissza Link küldése emailben
karfiol konzerv recept befőzőautomatával@0,5x
Nyomtatás

Karfiol konzerv télire befőzőautomatában

Ez a konzerv nem savanyúság. Felbontás után készíthetsz belőle levest, kiránthatod, vagy köretként is használhatod.
Módszer Dunsztolás
Kulcsszavak karfiol, karfiol konzerv, zöldség, zöldségkonzerv
Összesen 45 minutes
Author Kredits Kriszta

Eszközök

  • Befőzőautomata ha nincs, akkor egy nagy lábos vagy a canner is megteszi
  • Befőttesüveg 720 ml
  • Befőttesüveg tető

Hozzávalók

  • karfiol minél frissebb, annál jobb
  • ecet 10%-os
  • adalékmentes

Elkészítés

  • A karfiolt mosd meg, szedd rózsáira és újra alaposan öblítsd le.
  • A karfiolokat áztasd 1 órán keresztül enyhén sós vízben (literenként 2 teáskanál só)
  • Közben csírátlanítsd a konzerves üvegeket és fedőket.
    Most nem a cannert használjuk, hanem a befőzőautomatában dunsztolunk!
  • Forralj 2-3 liter vizet és a karfiol rózsákat kis adagokban 2-3 percig blansírozd benne. Ezután szedd őket jéghideg vízbe.
  • Ha lehűltek, szűrőkanállal lazán tedd bele a befőttesüvegekbe. Az üveg tetejénél hagyj 2-3 cm üres területet.
  • Folytasd ezt addig, amíg az összes karfiol üvegekbe nem került.
  • Minden üvegbe tegyél 1 evőkanál 10%-os ecetet és 1 teáskanál sót.
  • Ezután hideg vízzel töltsd fel az üvegeket úgy, hogy a karfiolt teljesen ellepje. De ügyelj rá, hogy 2-3 cm fejteret továbbra is hagyd üresen.
  • Egy spatulával távolítsd el a buborékokat.
  • Töröld le az üvegek száját és csavard rájuk a tetőt.
  • Helyezd az üvegeket a befőzőautomatába és töltsd fel vízzel, amennyi ellepi az üvegeket. Ha két sorba teszed az üvegeket, a max. jelig legyen az automatában a víz. A vízkövesedés elkerülése érdekében, tegyél kb. 1 dl ecetet a befőzőautomatába is.
  • Állítsd be a befőzőautomatát 100 °C -ra és 45 percre.
  • Ha letelt a 45 perc, azonnal vedd ki a karfiolt, mert különben nagyon puha lesz.

Megjegyzés

TIPP:
Semmiképpen ne hőkezeld 45 percnél tovább a karfiolt, mert ehetetlenül puha lesz. A só, az ecet, a tiszta befőttesüvegek és a 45 perces forralás kellőképpen biztosítja, hogy a konzerved ne romoljon meg. Ráadásul felhasználás előtt mindenképpen legalább 10 percig hőkezelni is fogod a karfiolt.
Az így elkészített karfiol konzervből felbontás után 10 perc alatt egy tökéletes állagú, ízű karfiol levest, rántottkarfiolt, öntöttkarfiolt, rakottkarfiolt vagy egyéb karfiolos ételeket varázsolhatsz. Karfiolból nagyon sok étel elkészíthető, így a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.
Az így elkészített karfiol konzerv hűtés nélkül több évig is eláll a kamrapolcon. Minden házilag készült konzervet érdemes azonban 1 éven belül elfogyasztani. Meg ugyan nem romlik, de az élvezeti értéke folyamatosan csökkenhet. Változhat a színe, illata, állaga.