Összeszedtem pár érvet, hogy miért is az egyik kedvencem az amerikai kandírozott Jalapeno paprika.
- Nagyon finom! Az édes és a csípős tökéletes kombinációja.
- Ez a konzervet garantáltan el tudja készíteni még egy kezdő konzerváló is.
- Megfizethető. Nyár végén a Jalapeno rendkívül olcsó a termelői piacon, ha otthon termeszted, most eláraszt a kerted vele. Az enyém ezt teszi!
- Sokoldalú. Használja ezeket nachos, pizza vagy szendvicsek tetejére, vagy egyszerűen egy meleg sajttömb tetejére öntve tálaljuk, az oldalán kekszekkel.
- Különleges gasztroajándék is lehet.
- Használhatod szendvicsre, hamburgerre, hotdogra, nachos-hoz, sajt szósz tetejére. Sültek mellé is isteni. És kanalazhatod akár az üvegből is, ha különleges nasira vágysz.
Cowboy Candy - Kandírozott Jalapeno Paprika
Eszközök
- Kisebb befőttesüvegek tetővel
- Befőzőautomata vagy egy nagy edény a dunsztoláshoz
- Gumikesztyű Nagyon fontos. Kesztyű nélkül ne álljunk neki, mert megbánjuk.
- Éles kés, vágódeszka
- Nagyobb lábos a sziruphoz
Hozzávalók
- 3 kg Jalapeno paprika (legjobb vegyesen piros és zöld színekben)
- 3 dl ecet (10%-os)
- 60 dkg cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál gyömbér
Elkészítés
- Kezdd az üvegek és a nedves dunsztolás előkészítésével! A befőzőautomatát töltsd fel vízzel és adj hozzá 1 dl ecetet. Állítsd be 90 fokra és indítsd el. Ha be tudod állítani, állítsd végtelen időre. Tedd bele a rácsot és a befőttesüvegeket, hogy felmelegedjenek az üvegek. Ezzel egyrészt sterilizáljuk az üvegeket, másrészt megakadályozzuk, hogy elrepedjenek.Ha nincs befőzőautomatád, ezt a lépést egy nagyobb lábassal is elvégezheted. A lényeg, hogy legyen elég nagy ahhoz, hogy beleférjenek az üvegeid szépen állítva, és az üvegeket legalább 2 cm víz fedje. Az edény aljára ne felejts el egy rácsot tenni. A konyharuha, újságpapír nem jó megoldás, mert megakadályozza a víz szabad áramlását az üvegek alatt, így alul nagyon túlmelegszik az üveg (túlpuhul a paprika) felül pedig lehet, hogy nem kap elég hőkezelést és megromlik a konzerved.
- Készítsd el a szirupot. Keverd össze az ecetet, a cukrot, a sót és a fűszereket egy nagy fazékban vagy egy magas oldalú serpenyőben. Közepes-magas lángon forrald fel. Csökkentsd a hőfokot és forrald kb. 5-10 percig, amíg a folyadékból sziruppá nem válik. Kevergesd folyamatosan, hogy ne égjen le, és ne képződjön sok hab a tetején.
- Készítsd elő a Jalapeno paprikákat.Mosd meg alaposan és kb. 1 - 1½ cm-es karikákra vágd fel a Jalapenot. Mindenképpen használj kesztyűt ehhez a művelethez!
- A forró szirupban megfőzzük a Jalapenót. Ha a paprikákat felkarikáztad és a szirup is besűrűsödött, tedd bele a paprikát. Növeld a hőt közepesen magasra, amíg a keverék fel nem forr, majd lassú tűzön párold öt percig. Akkor jó, ha a Jalapeno színe megváltozik, és kevésbé tűnik élénkzöldnek.
- Az üvegeket 10 percig nedves dunsztba tesszük.Egy üvegfogó segítségével vedd ki a forró üvegeket a vízből, csepegtesd le. Egy szűrőkanál segítségével - 2 cm-es fejteret hagyva -, tedd a forró paprikákat az üvegekbe és a fejteret szabadon hagyva töltsd fel a sziruppal.Tisztítsd meg az üvegek peremeit, tedd fel a fedőket. Ügyelj rá, hogy szoros legyen a fedő, de ne erőltesd túl. Egy üvegfogóval tedd a forró vízbe az üvegeket. A víz legalább az üvegek nyakáig érjen. Állítsd az időzítőt 10 percre. A 10 perc lejárta után azonnal vedd ki a konzerveket, különben túlpuhul a paprika.Tedd a konyhapultra az üvegeket és kihűlés után tárold a kamrapolcon.
Hozzászólások