Vissza Link küldése emailben
vadas marha konzerv recept
Nyomtatás

Vadas marha - konzervben tartósítva

Kulcsszavak hús konzerv recept, húskonzerv recept, vadas konzerv, vadas marha
Author Kredits Kriszta

Eszközök

  • Pressure canner (Házi konzervgyáros)

Hozzávalók

  • Marhahús
  • Sárgarépa
  • Fehérrépa
  • Hagyma
  • só, bors, babérlevél

Elkészítés

  • A húst akkora szeletekre vágjuk, amekkora belefér az üvegünkbe. Ehhez a recepthez érdemes szélesebb szájú üvegeket használni. Én az IKEA-s csatos üveget használom.
  • Egy serpenyőben olajat vagy más zsiradékot forrósítunk.
  • A hússzeleteket egyesével lisztbe mártjuk majd lerázzuk a felesleget róluk és a forró zsiradékon mindkét oldalukat 1-1,5 perc alatt megpirítjuk. Ha szükséges pótoljuk a zsiradékot. Vigyázzunk, hogy az olaj ne melegedjen túl.
  • A hússzeleteket a serpenyőből azonnal a befőttesüvegekbe szedjük. Körülbelül félig legyenek az üvegek a hússal megtöltve.
  • Ha minden hús üvegbe került a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a karikára vágott zöldségeket.
  • A zöldségeket felöntjük 2 dl vízzel és 1-2 percig forraljuk majd elosztjuk az üvegekben.
    Ha nem elég a szaft, pótoljuk tiszta forróvízzel. Ügyeljünk a 3 cm-es fejtér megtartására.
  • Minden üvegbe tegyünk 1-1 kisebb babérlevelet, 5-10 szem szemesborsot és kevés sót.

Innentől a szokásos CANNER-ezési eljárást folytatjuk:

  • Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
  • A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
  • Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel, de a nyomáscsökkentő szelepet még ne tegyük rá.
  • Kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
  • Amikor már 10 perce forr a CANNER-ben a víz és a nyomáscsökkentő szelepen távozik a gőz, akkor rátehetjük a nyomáscsökkentőt az edényre.
  • Ezt hívják szellőztetésnek.
  • Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 80 percig tart a hőkezelés.
  • Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben.
  • A 80 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
  • Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
  • Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak.
  • Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.

Megjegyzés

Felbontáskor:
Egy serpenyőbe tegyünk 1 evőkanál olajat vagy más zsiradékot (esetleg olvasszunk szalonnát) és 1 evőkanál cukrot karamellizáljunk meg rajta.
Ezután öntsük fel a konzerv levével, és adjuk hozzá a zöldségeket is a konzervből. A babérlevelet dobjuk ki.
Forraljuk át, majd botmixerrel pürésítsük a szószt.
Tegyük bele a húst és forraljuk együtt 10 percig. Ez fontos lépés, ne hagyjuk ki!
Ha szükséges adjunk hozzá vizet, nehogy leégjen.
Ezután ízlés szerint ízesítsük tejföllel, mustárral, esetleg még cukorral, sóval, borssal.
Tálalhatjuk burgonya krokettel vagy spagettivel, de a legfinomabb zsemlegombóccal.